U bent hier

Tessenderlo

Tessenderlo, fietsdorp en feestgemeente

Tessenderlo ligt in het westen van de provincie Limburg aan de grens met de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Het is de enige gemeente waar er ook gefietst kan worden op een spoorlijn. De spoorfietsen of railbikes bieden plaats aan vier personen waarvan er twee trappen en twee achterop genieten van het landschap. Na een parcours van 3,5 kilometer stopt de route aan het Albertkanaal en worden de zitplaatsen gekeerd.

In Tessenderlo is er ook een fietsroute die genoemd is naar een van de bekendste inwoners, Louis Verbeeck, de cursiefjesschrijver die bekend werd via radioprogramma's.

Ook andere sporten zijn goed vertegenwoordigd in Tessenderlo: Tia Hellebaut , de winnares van de gouden medaille hoogspringen op de Olympische Spelen in Peking (2008) en wereldkampioen Dirk Demeersman, die in de ruitersport ook Olympische en Europese titels behaalde, wonen er.

Feesten

Ook op muzikaal gebiedt barst Tessenderlo van het talent: Chantal Câlin is vooral bekend bij liefhebbers van Piaf en voor het meer dansbare genre is er Kate Ryan, die sinds haar deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2006 dan weer bekend staat om haar kniezwengel.

Elke eerste zondag van juli vieren de net geen 17 500 Looienaars feest met een kermis, braderij, stratenloop The Classic, vuurwerk en veel ambiance.

De Zwarte Markt

De Zwarte Markt is een van de grootste overdekte markten in Europa en lokt iedere zondag duizenden bezoekers, zelfs van ver buiten de landsgrenzen. De markt heeft een oppervlakte van 20 000 m2, verdeeld over vier gebouwen en er staan meer dan 1 300 standhouders. De markt dankt haar succes gedeeltelijk aan het enorme aanbod en de lage prijzen, maar vooral aan de optredens van bekende en minder bekende Vlaamse artiesten.

Groen vakantieoord

Het wandelparadijs van Tesserlo is Gerhagen, het natuurgebied voor actieve recreatie. Het gebied is 945 hectare groot, waarvan meer dan 600 hectare bestaat uit dennenbos. Aan de zandberg in het centrum staat de panoramische VVV-toren en het bosmuseum. Daar vertrekken en passeren de belangrijkste fiets- en autoroutes van de streek.

Vroeger bestond het natuurgebied uit heide en ven zoals het reservaat 'Pinnekensweier' nog toont. Dit reservaat is in de lente en de zomer een broedgebied voor moeras- en watervogels en is in die periode alleen toegankelijk onder leiding van natuurgidsen. In het overige deel van het natuurgebied Gerhagen heeft de wandelaar vrij toegang.

Maar wie de volledige stilte wil ervaren, moet zeker eens binnenstappen in de Sint-Martinuskerk die met zijn koordoksaal uit 1525 een mooi voorbeeld van laatgotiek te bieden heeft. Het doksaal is de grensafbakening tussen het koor waar de priester de mis leidde en het kerkschip waar het godsvolk stond. Dit monument in Tessenderlo is elf meter lang, rust op acht zuilen van Doornikse hardsteen en is een van de mooiste en grootste van het land. In België zijn er maar vijf gotische doksalen te vinden: behalve in Tessenderlo is dat in Aarschot, Leuven, Lier en Walcourt.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Markt
3980 Tessenderlo
Telefoon: 
013 66 17 15