U bent hier

Thimister-Clermont

Thimister-Clermont

De gemeente Thimister-Clermont ligt in de provincie Luik, aan het kruispunt tussen de steden Luik, Maastricht en Aken. Naast Thimister en Clermont-sur-Berwinne omvat de gemeente ook de dorpen Froidthier, Elsaute en La Minerie.

De appel is koningin

Thimister-Clermont is een gemeente met een rijk industrieel verleden (kolenwinning, textiel) die ook bekend staat voor haar voedingsproductie met een ambachtelijke knowhow. Iedereen kent de Herve-kaas die deels op haar grondgebied wordt geproduceerd, of nog de 'cidre-champagne'. Deze laatste is een echte lokale specialiteit aangezien een zekere Joseph Ruwet in 1898 in deze gemeente de eerste Belgische ciderproductie begon. De regio is immers rijk aan boomgaarden vol fruitbomen.

De verschillende dorpen van Thimister-Clermont stellen elk hun eigen bijzonderheden voor die de moeite waarde zijn voor alle nieuwsgierige wandelaars.

Eerbetoon aan de helden van de twee oorlogen

In Thimister, dat naar de tijmteelt uit de middeleeuwen werd genoemd, gaat alle aandacht naar een monument dat ter nagedachtenis aan ridder Fonck werd opgericht. Deze Belgische soldaat kwam als eerste om onder het vuur van de vijand tijdens de offensieven van de oorlog '14-'18. Er wordt nu elk jaar op de eerste zondag van augustus een ceremonie ter ere van hem gehouden.

In Clermont-sur-Berwinne kunt u het 'Remember Museum '39-'45' bezoeken dat eer bewijst aan de eerste Amerikaanse infanteriedivisie die de lokale bevolking is komen bevrijden van de Duitse vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar u zal ook de architectuur van de oude huizen kunnen bekijken (Lodewijk XIII, Lodewijk XIV of Lodewijk XV stijl) en van de drie kastelen met elk hun eigen bouwstijl. Een wandeling in de straten van Clermont zal u niet onverschillig laten: het is immers een van de allermooiste Waalse dorpen.

In Froidthier zal ook een (nu privé-) kasteel uw aandacht trekken, terwijl u in La Minerie, een belangrijke oude kolenwinningplaats, de oude kolenmijnen te zien krijgt.

Tot slot kunt u rond 1 december in Elsaute de paardenzegening bijwonen die al sinds de 19de eeuw op de dag van Sint-Elooi wordt opgedragen. Voor de gelegenheid bidden een honderdtal ruiters in afwachting van de zegening van hun rijdier.

De inwoners nemen actief deel aan de festiviteiten

De Paardenzegening op Sint-Elooi is niet de enige gebeurtenis die de inwoners van Thimister-Clermont samenbrengt. In 1982 is er een Frans-Waals cabaret geboren, 'Lî câbaret dès cink cloki', dat artiesten van alle leeftijd bijeenbrengt die allemaal afkomstig zijn uit de vijf dorpen van de gemeente. Sindsdien treden die jaarlijks op tijdens een grote bonte vertoning.

Tot slot doet de gemeente al een twintigtal jaar een beroep op de creativiteit van haar inwoners om kerststallen in hun tuin te bouwen voor de kerstfeesten. Als de bouw af is wordt een ''ontdekkingswandeling' georganiseerd dat kinderen en ouderen verheugt.

De bevolking van Thimister is niet alleen trots op haar verleden, maar ook op de jonge en veelbelovende autocoureur Bertrand Baguette die in de gemeente geboren is. Hij is al op het ereschavot geklommen van veel internationale one-seaterraces.

  

Adres

Centre 2
4890 THIMISTER - CLERMONT
Telefoon: 
087 44 65 16