U bent hier

Tielt-Winge

Tielt-Winge

Tielt-Winge is een Vlaams-Brabantse gemeente in het hartje van het Hageland. Ze ligt tussen Leuven en Diest en telt meer dan 10 000 inwoners. De gemeente bestaat uit de deelgemeenten Tielt, Houwaart, Meensel-Kiezegem en Sint-Joris-Winge.

Glooiend Hageland

De belangrijkste troef van het Hageland is zonder twijfel het landschap. In Tielt-Winge golft het landschap lichtjes met heuvelruggen die zich uitstrekken van west naar oost. Op zeer veel plaatsen, zoals langs holle wegen, kunt u er ijzerzandsteen aantreffen. Vanuit het toeristische centrum Huize Hageland in Tielt kunt u verschillende wandelingen maken om de streek te ontdekken. In het verlengde van de tuin van Huize Hageland staat er een uitkijktoren.

Patrimonium tussen de heuvels

Elke deelgemeente heeft zijn karakteristieken. In Houwaart kunt u de meest noordelijke wijngebieden van Europa terugvinden.
U kunt ook een kijkje gaan nemen in de kapel op de Roeselberg. Die ligt langs de weg die bedevaarders uit het Leuvense volgden op weg naar Scherpenheuvel.

Meensel-Kiezegem is vooral gekend omwille van de fruitteelt (peren en appelen). De Sint-Mattheuskerk in Meensel en de Sint-Pieterskerk van Kiezegem zijn zeker een bezoekje waard. Het gerenoveerde gemeentehuis en een nieuwbouw vormen samen het gemeentelijk Ontmoetingscentrum.

In Sint-Joris-Winge is de oude pastorie uitgegroeid tot het gemeenschapscentrum 'De Maere'. Het is de cultuurplaats van de streek. Ze biedt bovendien onderdak aan de gemeentelijke academie voor Muziek, Woord en Dans. Verder is Sint-Joris-Winge vooral gekend door het winkelcentrum 'Gouden Kruispunt'.
In het gehucht Gempe staat de Gempemolen. Elke eerste zondagnamiddag van de maand zorgt een molenaar dat de molen draait en maalt. Het is ook een prima uitvalsbasis voor allerlei wandel- en fietsroutes.

Boven op de berg in Tielt pronkt de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Deze kerk werd in de 19de eeuw bijna volledig herbouwd in neogotische stijl. Tijdens restauratiewerken in 2003 werden enkele archeologische ontdekkingen gedaan.
De Sint-Martinuskerk staat ook in Tielt. Het is een schilderachtig eenbeukig kerkje. Het oudste gedeelte is de toren, opgetrokken in ijzerzandsteen uit de streek tijdens de 13de eeuw.

Plaatselijke wijn- en fruitteelt

Tielt-Winge is vooral gekend voor zijn wijn- en fruitteelt. Na een fikse wandeling moet u zeker eens proeven van een glaasje frisse Hagelandse wijn. U kunt een afspraak maken bij een van de wijnproducenten voor een bezoek aan een wijngaard en een wijndegustatie.

  

Adres

Kruisstraat 2
3390 TIELT-WINGE
Telefoon: 
016 63 40 08