U bent hier

Tienen

Tienen, tintelende stad

Tienen is een stad in de provincie Vlaams-Brabant. Als scharnierpunt tussen het Hageland en Haspengouw ligt de suikerstad op de grens met de provincies Limburg en Waals-Brabant. De gemeente bestaat uit de deelgemeenten Tienen, Bost, Goetsenhoven, Hakendover, Kumtich, Oorbeek, Oplinter, Sint-Margriete-Houtem en Vissenaken. Ze heeft een oppervlakte van ongeveer 7 000 hectare, telt ruim 32 000 inwoners en ligt aan de rivier de Grote Gete.

Erfgoedsite Tienen

In de eerste plaats is Tienen bekend omwille van de Tiense suiker. In het Suikermuseum maakt u kennis met die wondere wereld van suiker en zoetigheden. Dit museum maakt samen met het Hagelands Historisch Documentatiecentrum en de voormalige stadsgevangenis 'het Toreke' deel uit van de Erfgoedsite Tienen.

'Het Toreke' is ingericht als museum. In het oudste gedeelte staan de unieke vondsten van de Gallo-Romeinse opgravingen. In de nieuwe tentoonstellingsruimte wordt vooral aandacht geschonken aan de Hagelandse geschiedenis tussen de 16de en de 20ste eeuw.

Ten tijde van de Romeinen

Ten oosten van de vroegere Romeinse 'vicus' (wijk) van Tienen, in het huidige gehucht Grimde, bevinden zich de drie monumentale Romeinse grafheuvels of tumuli. Samen vormen zij het grafmonument van Marcus Probius Burrus, een vooraanstaande inwoner van het toenmalige Romeinse gehucht.

Het monument bestaat uit drie aangelegde heuvels met een diameter van bijna 30 meter en een hoogte van meer dan 10 meter. Hierin werden unieke voorwerpen van onschatbare waarde gevonden.

Kerken en pleinen

De Grote Markt van Tienen is één van de grootste marktpleinen van het land. Ze is gedeeltelijk aangelegd op een drooggelegde drassige weide met poel. Dit verklaart meteen ook de naam van de kerk op het marktplein: Onze-Lieve-Vrouwe-ten-Poel. Naast de kerk bevindt zich de Heldensquare. Het is een monument ter ere van de oorlogsslachtoffers van 1830, 1914-1918 en 1940-1945.

Op de Veemarkt ligt de St.-Germanuskerk. Unesco erkende de toren van deze kerk (en) op 4 november 1999 als werelderfgoed. Hij bevat namelijk één van de twee Witlockxbeiaarden ter wereld die nog overblijven. Het instrument is met zijn 54 klokken de op twee na omvangrijkste beiaard van ons land.

De suikerstad had ook een Begijnhofkerk. Maar die werd in 1976 vernield door een hevige brand. De ruïne van de Begijnhofkerk werd in 1997 ingericht als uniek wandelpark met een historisch en toeristisch karakter.

Nog een andere kerk, in de Pastorijstraat in Grimde, doet sinds 1922 dienst als begraafplaats. Na de slag van Grimde en Sint-Margriete-Houtem op 18 augustus 1914 werden 139 gesneuvelde soldaten begraven in dit kerkje.

Beroemd en berucht

Wie Tienen zegt, zegt Suikerrock. Dit driedaags muziekfestival is uitgegroeid tot één van de grootste zomerfestivals van het land. Het vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van juli.

Heel wat bekende Vlamingen hebben hun 'roots' in Tienen: Johny Voners (acteur-zanger), Ben Crabbé (presentator-muzikant), Olivier Adams (muzikant-producer bij Praga Khan en Lords of Acid), Toni Corsari (tv-icoon), Luc Van Acker (muzikant-producer), Jappe Claes (acteur-regisseur), …

Ook Pikke Stijkès is een oude bekende onder de Tienenaars. Hij is een fictieve Tiense figuur wiens lotgevallen in Tienen beschreven staan in de romans van Mr. Rubens (1901-1981).

Wie op de hoogte wil blijven van wat er reilt en zeilt in Tienen, kan zich gratis abonneren op de wekelijkse elektronische nieuwsbrief 'Tintelend Bulletinke'.

   

Adres

Grote Markt 27
3300 TIENEN
Telefoon: 
016 80 57 00