U bent hier

Trois-Ponts

Trois-Ponts, in het hartje van drie valleien

Trois-Ponts is een gemeente in de provincie Luik, niet ver van Stavelot. Ze omvat de drie deelgemeenten Trois-Ponts, Basse-Bodeux en Wanne.

Niet te missen wandeltocht

Trois-Ponts ligt in het hartje van drie valleien waar drie waterlopen door stromen. Met al deze natuur valt de gemeente echt in de smaak voor groen toerisme. De bezoekers kunnen er niet minder dan zeventien bewegwijzerde wandelingen volgen, drie mountainbikepaden en twee paardenpaden. De gemeente maakt ook deel uit van het netwerk Ravel, met een tocht naar Waimes langs Stavelot en Malmedy over een totale afstand van 22 kilometer.

Voorts is Trois-Ponts goed gekend bij de Compostellagangers, met de Sint-Jakobus, een religieus bouwwerk uit de 7de eeuw dat ook vandaag nog de belangstelling van archeologen trekt.

Niet zonder reden dus werd Trois-Ponts de eerste gemeente in België met een veiligheidsbakensysteem. In de praktijk betekent dit dat elk baken langs de paden de wandelaars toelaat meteen gelokaliseerd te worden wanneer ze verloren lopen of een ongeluk hebben. Het volstaat het noodnummer 112 te bellen en het nummer van het baken op te geven opdat de hulpdiensten onmiddellijk ter plaatse zouden kunnen komen, wat toelaat kostbare tijd te winnen.

De wandelaars worden echt wel verwend in Trois-Ponts: op de top van de Tour Leroux (16 m 65) wacht hen een onvergetelijk uitzicht over de valleien van de Amblève en de Salm. Er zijn ook ezelritten. U kunt er de diensten van dit dier, dat tevens het symbool is van deze plattelandsgemeente, inhuren.

Feestelijke tradities

Naast 'klassieke' evenementen die de gemeente organiseert, zoals het carnaval en de erfgoeddagen, neemt Trois-Ponts het initiatief voor verschillende jaarlijkse festiviteiten. Vooreerst een lekkerbekrally tijdens het eerste weekend van juni met bezoeken aan mooie plekken en culinaire ontdekkingen: de deelnemers kunnen een gourmetmenu proeven in een van de lokale restaurants naar keuze.

Voorts nemen de inwoners van Trois-Ponts naar middeleeuwse traditie deel aan het feest van Sint-Jakobus. Onder meer rommelmarkt, ontdekking van oude ambachten envolksbal staan op het programma. Met Sint-Hubertus ten slotte (op 3 november) worden de dieren gezegend.

Als u er zin in heeft, kunt u bijvoorbeeld ook wat cultuur gaan opsnuiven in het Museum van Wanne ('la maison vivante du temps qui passe') waar u een duidelijk beeld krijgt van het leven vroeger en nu op het platteland. Ook de kerk Maria-Hemelvaart te Basse-Bodeux – uit de 18de eeuw – is een omweg beslist waard.

illustratie illustratie illustratie illustratie

Adres

Route de Coo 58
4980 TROIS-PONTS
Telefoon: 
080 68 98 80