U bent hier

Turnhout

Turnhout, speelkaartenstad

De derde grootste stad van de provincie Antwerpen is meteen de hoofdstad van de Kempen: Turnhout. De speelkaartenstad ligt in het noorden van de provincie en grenst over een hele kleine afstand ook aan de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau.

Wereldmarktleider

Wie Turnhout zegt, zegt ook speelkaarten. Dat komt omdat Turnhout het centrum is van de grafische industrie, met als bekendste bedrijf Cartamundi (Latijn voor 'kaarten voor de wereld'), dat wereldmarktleider is op het gebied van speelkaarten.

Het Nationaal Museum van de Speelkaart kon dan ook niet beter gevestigd zijn dan in Turnhout. De bezoeker kan er een tocht maken door de geschiedenis van de productie van de speelkaart. Het museum herbergt een collectie machines en een authentieke stoommachine.

Hét Turnhouts symbool is het Turnhouts Troefke, een roomboterkoekje in de vorm van een speelkaart. Het wordt gemaakt met twee soorten deeg, marsepein en chocolade en heeft op de bovenkant de symbolen van de speelkaart. Het recept werd in 1989 bedacht door bakkerij Pas als antwoord op de verzuchting van de stad die het jammer vond dat ze geen regionaal streekproduct had zoals de Lierse Vlaaikes of de Antwerpse Handjes.

Turnhout stript

Elke twee jaar vindt in het Turnhout het oudste en grootste stripfestival van de Benelux plaats: Strip Turnhout. Tijdens dat festival wordt de Vlaamse Cultuurprijs voor Strips (vroeger de Bronzen Adhemar) uitgereikt. Het is de enige stripprijs in de wereld die door de overheid wordt toegekend.

Sinds 1 januari 2005 heeft Turnhout ook een stadstekenaar: dat is een wereldprimeur. Geen enkele andere stad ter wereld heeft een officiële stads(strip)tekenaar. Elk jaar valt die eer de beurt aan een nieuwe tekenaar.

Unesco-werelderfgoed

Het Begijnhof van Turnhout (en) is een van de dertien Vlaamse begijnhoven die de Unesco in 1998 op de lijst van Cultureel Werelderfgoed heeft geplaatst. Het Turnhoutse Begijnhof is een pleinbegijnhof met een kenmerkende centrale open ruimte, gekasseide bestrating en smeedijzeren straatlantaarns.

Niet ver daarvandaan staat het Kasteel van de hertogen van Brabant. Het kasteel dankt haar ontstaan aan het jachtterrein dat de hertogen hier vonden in de uitgestrekte bossen rond Turnhout. Een bezoek is zeker de moeite waard, maar u moet de aanvraag minstens twee weken op voorhand doen bij de voorzitter van de rechtbank, want tegenwoordig doet het kasteel dienst als gerechtshof.

De Binken

De Turnhoutenaren zijn met ruim 40 000 en hebben twee bijnamen: de Binken en de Muggenblussers. Binken is bargoens voor lomperiken of knoeiers, maar ook de naam Muggenblussers heeft niet echt een positieve connotatie. In 1755 dachten de Turnhoutenaren (net als de Mechelaren, maar dan in Mechelen) dat hun kerktoren van de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt in brand stond. De mannen snelden toe om de toren te blussen, maar wat ze verkeerdelijk voor brand hadden gezien, was niets anders dan een enorme zwerm muggen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Campus Blairon 200
2300 TURNHOUT
Telefoon: 
014 44 33 11