U bent hier

Verviers

Verviers, Waalse hoofdstad van het water

Verviers is een gemeente in de provincie Luik bestaande uit de deelgemeenten Verviers, Ensival, Heusy, Lambermont, Petit-Rechain en Stembert. Verviers ligt in het hart van de Vesdervallei en is de Waalse hoofdstad van het water. Het water dat rond Verviers vloeit is een belangrijke toeristische troef. Het is overigens hier dat de zetels van beide Waalse overheidsinstellingen voor waterbedeling en -zuivering gevestigd zijn. Ten slotte en vooral heeft het water van de Vesder Verviers toegelaten haar textielnijverheid uit te bouwen.

Wollen tapijt

Wol stond in het hart van de economische activiteit van Verviers en vandaag nog wordt naar dit erfgoed verwezen. Dat is onder meer het geval in het Centre historique de la laine, gevestigd in de oude textielfabriek van Thiers, waar de geschiedenis van de wol wordt voorgesteld.

In Verviers zijn nog minstens twee andere musea te ontdekken. Vooreerst, het Musée des Beaux-Arts et de la Céramique, met zijn verzameling van keramiek uit de hele wereld en daarnaast het Musée d'archéologie et de folklore waar talrijke collecties van kantwerk, wapens, munten …worden tentoongesteld. Bovendien vindt daar elk jaar tijdens een tiental dagen eind december een verbazend spektakel plaats, de zogenaamde 'Bethléem verviétois'. Het is een voorstelling van alle scènes van Christus' geboorte met trekpoppen. Bijzonder is dat het verhaal in het Waals wordt voorgedragen en dat kinderen aan de draden van de verschillende personages trekken onder het toneel.

Maar Verviers heeft nog heel wat andere schatten te bieden, zoals de architectuur. Zo is er het magistrale stadhuis dat dateert van eind 1700. Dit neoklassiek geklasseerd gebouw kan met een gids bezocht worden. Dichtbij zal ook de rue des Raines met haar herenhuizen uit de 19e eeuw indruk maken op de bezoekers.

Verhalen die tradities opgebouwd hebben

Verviers houdt tradities graag levendig, zoals de ceremonie van de 'Chat volan' (de vliegende kat), waarbij een pluche kat gevuld met een heliumballon wordt opgelaten, terwijl vroeger met een echte kat werd gegooid! Diegene die deze kat terugvindt krijgt dan een geschenk. Volgens de legende was er in de tijd van de broers Montgolfier een apotheker uit Verviers die geboeid was door de luchtvaart overtuigd dat hij op een goede dag zou kunnen vliegen. Voor zijn experimenten maakte hij gebruik van zijn kat waaraan hij vier met gas gevulde varkensblazen vastmaakte voordat hij ze van de top van de Kerk Saint-Remacle losliet. Er wordt verteld dat de kat neerstortte maar ongedeerd was en vervolgens van schrik wegliep.

Op culinair gebied is ook iedereen het over de tradities eens. Naast de traditionele rijsttaart en de lefgot, een patéworst met krenten, kopen de inwoners van Verviers op Witte Donderdag traditioneeleen eetbare 'bril'. De mannen kopen dit gebak om het aan hun echtgenote of verloofde geven opdat ze hun onvolmaaktheden door de vingers zouden zien. Vroeger gaven de werkgevers een bril aan elke “noppeuse” (arbeidster die de weeffouten moest rechtzetten) om duidelijk te maken dat zij de ogen zouden sluiten voor de enkele fouten die overbleven op het afgeronde werkstuk.

Een wieg van befaamde kunstenaren

Ten slotte kunt u Verviers niet verlaten zonder wat muziek te beluisteren … Het is geen toeval dat een festival met ruim negentig gratis concerten in Verviers plaatsvindt, het laatste weekend van augustus. In deze gemeente zijn immers tal van levende of overleden talenten uit de Belgische of internationale muziekwereld geboren, waaronder de componist en violist Henri Vieuxtemps (1820-1881), de jazzman Steve Houben en de zangers Jean Vallée, Pierre Rapsat en Maurane.

Maar Verviers is tevens fier op de gebroeders Taloche of Roger Leloup, de scenarist en tekenaar van de strip Yoko Tsuno.

  

Adres

Place du Marché 55
4800 VERVIERS
Telefoon: 
087 32 53 25