U bent hier

Veurne

Veurne is een typisch provinciestadje uit West-Vlaanderen. De gemeente bestaat uit maar liefst elf deelgemeenten. Naast Veurne zelf zijn dit Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Houtem, Steenkerke, Vinkem, Wulveringem en Zoutenaaie.

Toeristisch aantrekkelijk

De gemeente heeft verschillende toeristische trekpleisters: de Sint-Walburgakerk, het Bakkerijmuseum, de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Karelsmolen …

Op de Grote Markt vinden we onder ander het stadhuis en het Landshuis terug. Op het Landshuis bevindt zich een toren in gotische stijl met een barokke bekroning: het Belfort (en)(1628). Deze pas gerestaureerde toren is door de Unesco opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Een andere bezienswaardigheid is het Kasteel Beauvoorde in Wulveringem. Dit waterkasteel in renaissancestijl werd in de 17de opgetrokken door Antoon de Bryarde. Op het einde van de 19de eeuw werd het grondig gerestaureerd en sinds 1987 is het ook geklasseerd als 'beschermd monument'.

Veurne heeft zijn bijnaam van 'De Boetestad' te danken aan de Boeteprocessie die jaarlijks in juli door de stad trekt.

Veurnse specialiteiten

De 'Veurnaars' hebben ook tal van culinaire specialiteiten en streekproducten zoals artisanale kazen, Veurns potjesvlees (met kalf, konijn en kip), Veurnse kletskoppen (brosse koekjes van kandij, hazelnoten en amandelen) en Veurnse slaapmutsen (gebak met marsepein en sinaasappelschilfers, de delicatesse van het Bakkerijmuseum). Ook bieren ontbreken niet in het rijtje: Veurns Slapersbier, Veurns Sporkinbier, Nieuw Bulskampnoare …

In 1940 is in Veurne de bekende Vlaamse zanger Will Tura geboren. Net zoals onder andere Willem Vermandere en Paul Delvaux is Will Tura ook ereburger van Veurne.

De gemeente neemt verschillende originele initiatieven voor haar inwoners. Zo organiseert ze 'bewonersplatforms' om het beleid dichter bij de burger te brengen. Op woensdag en zaterdag kan iedere Veurnaar gratis met de belbus naar het centrum en terug om bijvoorbeeld de bibliotheek te bezoeken.

Kasteel Beauvoorde Stadhuis en Landshuis Sint-Niklaaskerk

Adres

Gemeentelijke administratie
Sint-Denisplaats 16
8630 Veurne
Telefoon: 
058 33 55 00