U bent hier

Vorselaar

Vorselaar, verrassend natuurlijk

Kasteeldorp

Vorselaar dankt zijn bijnaam Kasteeldorp onder andere aan 'De Borrekens' in het centrum. Dit kasteel was oorspronkelijk een militaire vestiging omgeven door een grote waterpartij. Het kasteel is privébezit en dus niet toegankelijk voor het publiek: de dreven rond het kasteel zijn dat wel en lenen zich tot prachtige wandel- en fietstochten.

Ook de Schranshoeve die gebouwd werd in de 14de eeuw is omgeven door water. Ooit was dit het woonhuis van wijlen kardinaal Van Roey, aartsbisschop van Mechelen. De hoeve werd onlangs gerestaureerd en vormt nu het toeristische hart van de gemeente.

Scholengemeenschap

Op het marktplein staat De Kaak, uit de Frankische tijd (1759). Deze arduinen schandpaal symboliseert de macht die de heren van Vorselaar hadden. Misdadigers werden er 'aan de kaak gesteld'.

Ook het klooster van de Zusters der Christelijke Scholen bevindt zich op het marktplein. De eerste gebouwen dateren van 1820 en werden gebruikt als werkschool voor de arme kinderen. Gaandeweg groeide de congregatie uit tot een autoriteit op het gebied van onderwijs .

De scholengemeenschap in Vorselaar is uniek. De gemeente telt maar 7 419 inwoners, maar elke dag komen niet minder dan 3 700 studenten en leerkrachten naar Vorselaar, zowel voor het kleuter-, het lager, het middelbaar als het hoger onderwijs.

Wereldberoemd in Vorselaar

De meest bekende Vorselarenaar van dit ogenblik is ongetwijfeld Bart Wellens, viervoudig wereldkampioen veldrijden. Maar er zijn nog meer bekende wielrenners te bespeuren, zoals Ward Sels (Belgisch kampioen in 1964) en Daniël Willems (winnaar van de Brabantse Pijl in 1979, Parijs-Tours in 1980 en de Waalse Pijl in 1981). Ook de Gouden Schoen van 1959 woont in Vorselaar: Lucien Olieslagers.

Klantvriendelijk

Om haar burgers nog beter te dienen, heeft Vorselaar zijn gemeentehuis recentelijk verbouwd tot een sociaal huis waar alles volgens het één-loket-principe georganiseerd is. Zowel de diensten van de grondgebonden materies, als van burgerzaken en het OCMW worden op één plaats aangeboden.

Vorselaar hanteert ook een hoog communicatietempo: de inwoners krijgen elke veertien dagen een nieuwsbrief in de bus. Ze kunnen ook inschrijven op de elektronische nieuwsbrief en de website wordt dagelijks aangepast.

De kleine gemeente heeft ook een ruim vrijetijdsaanbod: er zijn meer dan 100 verenigingen en elk jaar wordt er gewerkt in zogenaamde themajaren. Alle verenigingen, adviesraden, het gemeentebestuur en allerlei organisaties werken dan een gans jaar activiteiten uit rond dat ene thema. In 2008 was dat 'Sport en gezondheid', in 2009 'Cultuur' en in 2010 'Kinderen, onderwijs en mobiliteit'.

Foto van het kasteel De Borrekens in Vorselaar  Foto van het klooster in Vorselaar Foto van het één-loket-systeem in Vorselaar

Adres

Gemeentelijke administratie
Markt 14
2290 Vorselaar
Telefoon: 
014 50 11 01