U bent hier

Vosselaar

Vosselaar, je wilt 'r wonen

In het noordoosten van de provincie Antwerpen, tussen Beerse, Turnhout, Kasterlee en Lille ligt de gemeente Vosselaar (niet te verwarren met die andere Kempense gemeente aan de andere kant van Lille, Vorselaar). Het toeristisch uithangbord van de gemeente is de Konijnenberg, een beschermde, sikkelvormige landduin die dient als een groene zone in het centrum van het dorp. Wellicht is deze stuifduin met zijn 36 meter de hoogste van de Antwerpse Kempen.

De vos in Vos-selaar

Iets minder hoog (30 meter) is de Looypaal of Vossepaal, de scheidingspaal tussen drie gemeenten. Deze eeuwenoude grenspaal heeft als aanduidingen een T (Turnhout) en B (Beerse) en voor Vosselaar zelf ligt er een sierlijke vossenstaart bovenop. De vos is dan ook een mascotte voor de gemeente: zo kan men bij het onthaal van het gemeentehuis 'chocoladen voskes' kopen. Dit zijn chocolaatjes met het een embleem van een vos.

'Messentrekkers'

De inwoners van Vosselaar zijn ook gekend als 'messentrekkers'. De oorsprong van deze bijnaam ligt op de Heieindekermis: iedere Vosselarenaar had wel 'ne frank' bij en een mes.

Een van die messentrekkers was bosbeheerder ('boshuer') Adriaen Ghys die in de eerste helft van de 17de eeuw dennen zaaide om verdere bestuiving van de zandige bodem tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de dorpskom van Vosselaar gevrijwaard bleef. Daarmee was de man een echte pionier, want het was pas in de tweede helft van de 18de eeuw dat er vanuit de Overheid werd geadviseerd om de heide te herbossen. Het bos waarin hij de mastbomen zaaide, het Grotenhoutbos, bestaat nog steeds en is sinds 2000 eigendom van het Vlaams Gewest.

Bekend in eigen dorp … en ver daarbuiten

Sinds 2010 heeft de gemeente een volledig vernieuwde website waarop ook het OCMW een plaats heeft waarop zijn dienstverlening van a tot z staat. Vosselaarse verenigingen en bedrijven kunnen zich via deze website ook voorstellen op een eigen pagina. Via het e-loket kunnen inwoners allerhande aanvraagformulieren thuis invullen en doorsturen naar de betrokken dienst.

In het gemeentehuis kunnen Vosselaarse (amateur)kunstenaars dan weer hun werk laten zien via maandelijkse tentoonstellingen: iedere tentoonstelling begint op de eerste werkdag van de maand en is geopend tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Emiel Van Hemeldonck (1897-1981) woonde van 1932 tot aan zijn dood in huize 'Berk en Brem in Vosselaar. Daar schreef hij jeugdverhalen en heimatromans, alles samen meer dan 40 boeken.

De beroemdste sportman is dan weer Karel Kaers (1914-1972). In 1934 werd hij de jongste winnaar van de regenboogtrui (wereldkampioenschap op de weg) in Leipzig. Hij won ook de Ronde van Vlaanderen, het Belgisch Kampioenschap en tal van andere koersen.

Dokter Paul baron Janssen (1926-2003), stichter van het farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutica, mag dan wel vooral geassocieerd zijn met Beerse, maar hij woonde sinds het midden van de jaren '50 tot aan zijn dood in Vosselaar.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Cingel 7
2350 VOSSELAAR
Telefoon: 
014 60 08 20