U bent hier

Walhain

Walhain: een geschiedenis rijk aan anekdotes

De gemeente Walhain ligt in het zuiden van de provincie Waals Brabant, tussen Louvain-la-Neuve en Gembloers. Deze gemeente omvat drie dorpen: Walhain-Saint-Paul, Tourinnes-Saint-Lambert en Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin.

Mijn oom uit Amerika

De geschiedenis van deze gemeente met zo'n 6 000 inwoners is doorspekt met verrassende anekdotes. Wist u dat er ook een stad Walhain bestaat in de Amerikaanse staat Wisconsin? De naam Walhain werd gegeven om de gezamenlijke geschiedenis te symboliseren van beide verafgelegen plaatsen. Afgelopen eeuw ontvluchtten tal van inwoners van Walhain immers een onzeker bestaan om zich in de Verenigde Staten te vestigen. Ook nadat ze zich er gevestigd hadden bleven ze bepaalde tradities in stand houden: zo wordt er nu nog Waals gesproken.

Een centrale ligging

Sinds 1998 geldt Walhain ook als het geografisch middelpunt van België. Daarom werd er een oriëntatietafel van België versierd met de vlag van ons land geplaatst.

Maar de inwoners van Walhain hebben nog meer redenen om trots te zijn: zo plantte een zekere Antoine-Augustin Parmentier in hun gemeente de eerste aardappelknol in de loop van de 18de eeuw, waarna deze zetmeelbron definitief zijn intrede deed in de volkskeuken van het Europese continent.

Voorts is het ook in Walhain dat bepaalde scènes gedraaid werden uit de Belgische film 'Le Huitième jour'. En dat werd een succes ... beide hoofdrolspelers kregen de prijs voor de mannelijke hoofdrol op het Festival van Cannes, in 1996.

Langs de Nil

Vele wandelpaden trekken langs de Nil, de beek die door de gemeente Walhain stroomt. De bezoeker kan er verschillende boerderijen ontdekken, gewijde grenspalen en enkele kerken en kastelen, maar de meest opmerkelijke gebouwen zijn ontegensprekelijk de Moulin du Tiège en de Tour d'Alvaux in Nil-Saint-Vincent, naast het kasteel van Walhain-Saint-Paul. Dit laatste werd opgericht in de twaalfde eeuw om het hoofd te bieden aan de aanvallen van het Hertogdom Namen.  Het kasteel heeft de nodige ups en downs gekend. Momenteel zijn er nog ruïnes van te bezichtigen, zoals de donjon en de voet van de hoektorens.

Walhain houdt ook de nodige feesten. Zo wordt jaarlijks vijftien dagen voor Pasen in Walhain-Saint-Paul een groot lentevuur aangestoken: vadertje winter wordt er tot de brandstapel veroordeeld. Het andere gezinsevenement dat groot en klein weet te boeien is de wedstrijd voor kustrijwielen die elke derde zondag van augustus wordt gehouden in Nil-Saint-Vincent. De wedstrijd wordt al sinds 1988 georganiseerd en is nu bekend tot over de landsgrenzen. Meerdere buitenlandse teams nemen ondertussen deel.

Adres

Place Communale 1
1457 WALHAIN
Telefoon: 
010 65 56 56