U bent hier

Wervik

Wervik, de tabaksstad

De Wervikenaren (zelf horen ze liever Wervikanen) zijn heel nauw verbonden met tabak: meer dan 90 % van de huidige Belgische tabaksteelt bevindt zich in Wervik en omgeving. Uit archieven blijkt dat er al in de 17de eeuw gesproken werd over tabaksteelt in Wervik en vanaf de 18de eeuw kent de streek ook een bloeiende smokkelroute richting Frankrijk. Wervik ligt dan ook in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen, op de grens met Frankrijk.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Nationaal Tabaksmuseum zich net in deze stad bevindt. Het museum opende in 1987 zijn deuren in de bijgebouwen van de Briekenmolen, een van de twee 18de-eeuwse molens die Wervik nog rijk is. Er bestaat zelfs een streekspecialiteit die verwijst naar het beroemdste product van Wervik: de tabakstaart, een taartje in de vorm van een tabaksblad gemaakt van bladerdeeg en gevuld met frangipane en praliné.

Viroviacum

Elk oneven jaar keren de iets meer dan 17 000 Wervikanen terug naar de tijd dat hun stad nog Viroviacum heette. Tijdens het eerste weekend van oktober lijkt het domein Oosthove wel omgetoverd tot een Gallo-Romeinse site met Romeinse legioenen en Keltische krijgers in volle actie. Speciaal voor dit tweejaarlijkse evenement creëerden de Wervikanen een Romeinse worst op basis van gehakt met tuinkruiden die al door de Romeinen gebruikt werden.

Wervikaanse kunst

Niet alleen tabak gedijt perfect in deze gemeente, ook verschillende bekende medemensen zagen het levenslicht in de tabaksstad. Zo werden wielrenner Jef Demuysere (actief tussen de twee wereldoorlogen), dichter Gaston Durnez, cartoonist André Nollet (geestelijke vader van Oscar Palmkes die in alle Vlaamse kranten verscheen van 1987 tot 1998), oud-premier Yves Leterme, kunstenaar Wim Delvoye, acteur Peter Bulckaen en stand-up comedian Wouter Deprez allemaal in Wervik geboren.

Bij oldtimerliefhebbers is Wervik ook gekend omwille van de jaarlijkse Wervikse Internationale Oldtimermeeting, elke eerste zondag na 15 augustus. Het is een gratis evenement waar nostalgici kunnen genieten van meer dan 200 oldtimers, gaande van wagens over landbouw- tot leger voertuigen.

@in.wervik.be

Verenigingen en clubs kunnen in Wervik gratis een website maken voor hun organisatie en krijgen daarvoor webruimte op de gemeentelijke website. Op die site kunnen zij zich voorstellen, nieuws publiceren, evenementen aankondigen en foto's van voorbije activiteiten tonen.

Sinds 2007 biedt de stad ook gratis internettoegang en e-mailadressen aan haar inwoners aan. Iedere bewoner met een pc en telefoonaansluiting krijgt zo vlot toegang tot het internet en dus ook tot de gemeentelijke website. Wervikanen betalen dus geen abonnementskosten en het persoonlijke e-mailadres (voornaam.naam@in.wervik.be) is gratis.

  

Adres

Gemeentelijke administratie
Sint-Maartensplein 16
8940 WERVIK
Telefoon: 
056 30 01 01