U bent hier

Westerlo

Westerlo, Parel van de Kempen

In het zuiden van de provincie Antwerpen ligt de Parel van de Kempen: Westerlo. De gemeente bestaat uit zeven dorpen: Tongerlo, Heultje, Westerlo, Oevel, Voortkapel, Oosterwijk en Zoerle-Parwijs. De meeste mensen associëren de gemeente met zijn voetbalclub, KVC Westerlo, maar ze heeft natuurlijk veel meer te bieden.

De da Vinci Code

Zo is er de norbertijnenabdij in Tongerlo, die rond 1130 werd opgericht. Een eeuwenoude lindendreef leidt naar het poortgebouw van de abdij waar nog altijd volgelingen van Sint-Norbertus leven, bidden en werken. Ze zijn ook nog steeds betrokken bij het brouwen van het abdijbier van Tongerlo, dat bijna bijna even oud (1133) is als de abdij zelf.

In de tuin van de abdij staat het da Vincimuseum waar de best bewaarde replica van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci hangt. De replica is waarschijnlijk gemaakt door een van zijn leerlingen en werd in 1545 door de toenmalige abt gekocht. Bij de restauratie van het fresco in Milaan, werd het doek uit Tongerlo als voorbeeld gebruikt.

Elke laatste zondag van augustus is de abdij ook het toneel van de schilderswandeling waarbij meer dan 50 kunstenaars hun zeer gevarieerde technieken tonen.

Familie de Merode

In het kasteel van prins de Merode wonen nog steeds de afstammelingen van deze adellijke familie. De grondvesten van de eerste burcht dateren uit de 11de eeuw, maar in het begin van de 13de eeuw, werd de basis gelegd van het huidige kasteel. De donjon in ijzerzandsteen is het oudste deel en vormt de kern van het kasteel. Elk eerste volledig weekend van juli kunt u een bezoek brengen aan het kasteel of wandelen in het park tijdens de kasteelfeesten.

Het 'nieuw kasteel', zoals het in Westerlo wordt genoemd, werd gebouwd in opdracht van gravin Jeanne de Merode, tussen 1909 en 1911. Na het overlijden van de gravin in 1944 maakten de zusters augustinessen er een rusthuis voor priesters van, maar sinds 1973 doet het kasteel dienst als gemeentehuis. In het weekend voor 15 augustus treden buitenlandse groepen op het voorplein van het gemeentehuis op tijdens het Internationaal Folklorefestival, dat jaarlijks ongeveer 2000 bezoekers trekt.

Duurzaam bouwen

Wie duurzaam wil bouwen en daarvoor nog ideeën nodig heeft, kan zijn licht gaan opsteken in Kamp C in Oosterwijk. Het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen is beter gekend onder zijn werktitel Kamp C, het voormalige militaire Kamp C van de Engelse militairen. Kamp C informeert bouwers, architecten, studenten en anderen over duurzaam bouwen in al zijn aspecten. Het Informatiecentrum is natuurlijk zelf een voorbeeldgebouw omdat het gebruik heeft gemaakt van duurzame en ecologische materialen en het spaarzaam omspringt met energie en water.

Wie meer wil weten over het verleden van de Zuiderkempen, kan in de 18de eeuwse voormalige pastorie in Oevel een kijkje gaan nemen in het Historisch Streekmuseum. Dit streekmuseum is ontstaan uit een eindwerk dat een Westerlonaar maakte over zijn geboortedorp voor het behalen van zijn onderwijzersdiploma.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Boerenkrijglaan 61
2260 WESTERLO
Telefoon: 
014 54 75 75