U bent hier

Wichelen

Wichelen, landelijk Scheldedorp

Wichelen ligt in Oost-Vlaanderen en telt drie deelgemeenten: Wichelen, Schellebelle en Serskamp.

Jaarlijkse 'Potjesmarkt'

In Schellebelle is er elk jaar op de tweede zondag na Pinksteren de zeer gekende 'Potjesmarkt'. Naast de traditionele tentoonstellingen, veemarkten, kaartingen, eetfestijnen, wielerwedstrijden en dansgelegenheden is er op die dag nog altijd een traditionele 'potjesverkoop'. Deze eeuwenoude traditie bouwt verder op de verkoop van potten uit aardewerk die gebruikt werden om voedingswaren in te bewaren. Handelaars meerden vroeger langs de Schelde aan in Schellebelle om hun waar op het dorpsplein te verkopen.

Sinds enkele jaren zorgt de plaatselijke muziekmaatschappij voor een heropleving van de markt. Zij zorgen voor een beperkt aantal potjes die nergens anders verkrijgbaar zijn. Elk jaar verschilt de kleur en weinigen weten waar de potjes gemaakt worden. Dat alles maakt de potjes uniek. Deze landelijke Wichelse deelgemeente weet op deze dagen heel wat volk te trekken.

Wie langskomt moet zeker eens proeven van de speciale Scheldekoekjes of van het Wichelse 'Schooiersbier'.

Vanwaar komen de 'Schooiers'?

'Schooiers' is ook de bijnaam van de inwoners van de gemeente Wichelen. Een bijnaam met twee mogelijke geschiedkundige verklaringen.

Door de eeuwen heen werd Wichelen via de Schelde herhaaldelijk overvallen. Daardoor werd de Wichelse bevolking in armoede en miserie gedompeld en zelfs tot de bedelstaf gedoemd.

Vanuit sociaal-economisch standpunt is er een tweede verklaring mogelijk voor de spotnaam 'Schooiers'. In de 18de en 19de eeuw werd veel vlas verbouwd langs de Schelde en Wichelen pikte daardoor zeker zijn graantje mee van de florerende Vlaamse textielindustrie. Maar met de opkomst van de industrialisatie en de invoer van katoen zakte Wichelen mee weg in de Daensistische periode van werkloosheid, stakingen en kinderarbeid.

Vandaag de dag is Wichelen een uiterst rustiek en landelijk dorp waar het gezellig fietsen is langs de Schelde.

Adres

Gemeentelijke administratie
Oud Dorp 2
9260 WICHELEN
Telefoon: 
052 43 24 00