U bent hier

Wijnegem

Wijnegem, meer dan een straatdorp

Wijnegem is een vrij kleine gemeente ten oosten van de stad Antwerpen, op 9 kilometer van het centrum van 't Stad. Op de 785 hectare die het dorp groot is wonen net geen 9 000 inwoners. Wijnegem heeft twee natuurlijk grenzen: de Grote Schijn in het zuiden en de Kleine Schijn in het noorden en wordt in de breedte doorkruist door het Albertkanaal en in de lengte door de Turnhoutsebaan.

Omringd door kastelen

De gemeente Wijnegem wordt omringd door een krans van kastelen: Ertbrugge, Bijckhoeve, Kijckuit, Pulhof of Verbrand Hof en Wijnegemhof. Het Pulhof dankt zijn bijnaam aan de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) tussen de Spanjaarden en de Geuzen. In die periode verbleef de landvoogd van de Nederlanden op het 'Hof ter Pul', maar na zijn vertrek liet hij het afbranden zodat het niet in de handen van de Geuzen zou vallen. De provincie heeft het door een erfenis verkregen en opende het groendomein in 2009 voor het publiek.

In 2001 kreeg de gemeente het park Wijnegemhof in handen. Het is een natuurgebied met een prachtige natuurlijke landschapsarchitectuur. Het ligt in het midden van het dorpscentrum en is 32 hectare groot. In het wandelbos bevindt zich de historische Jan Vlemincktoren, een restant van het vroegere kasteel van de heren van Wijnegem dat in de 16de eeuw werd gebouwd. Zowel het park als het landschap zijn geklasseerd als landschap en als monument en vormen een echte trekpleister voor de Wijnegemnaren.

Werkgelegenheid

In totaal telt Wijnegem ongeveer 350 bedrijven en handelszaken. Samen met het onderwijs en de administratieve diensten is dat goed voor meer dan 6 000 arbeidsplaatsen. Bovendien zijn er ook nog eens 700 zelfstandigen en hun medewerkers, wat voor een kleine gemeente niet onaardig is.

In 1993 werd in Wijnegem de duwvaartsluis in gebruik genomen: ze is 200 meter lang en 24 meter breed. Daardoor kan ze duwvaartkonvooien van wel 9 000 ton verwerken. Het verval in Wijnegem is 5,7 meter en het debietoverschot dat daardoor ontstaat, wordt gebruikt voor de drinkwaterbedeling in de Antwerpse agglomeratie en in de haven.

Shoppingparadijs

In de Wijnegemse samenleving staat het ontmoeten centraal. Mensen samenbrengen in een ongedwongen sfeer voorkomt verzuring en daarin wil het gemeentebestuur een actieve rol spelen. Daarom organiseert het ook elk jaar een volksfeest op de Vlaamse feestdag op 11 juli.

Om veel volk op de been te brengen, hoeven ze in Wijnegem zelfs niet al te veel moeite te doen. Het Wijnegem Shopping Center brengt jaarlijks zo'n negen miljoen bezoekers naar de kleine Antwerpse gemeente. Er is dan ook van alles te vinden: het winkelcentrum is meer dan 55 000 vierkante meter groot en omvat 240 winkels. Voor elk wat wils dus. 

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Turnhoutsebaan 422
2110 WIJNEGEM
Telefoon: 
03 288 21 10