U bent hier

Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe, stedelijk groen

Sint-Pieters-Woluwe is een van de negentien Brusselse gemeenten. Deze gemeente aan de rand van het Zoniënwoud beschikt over heel wat groene zones in de nabijheid: de Mellaerts-vijvers, het Parmentier-park en het Woluwepark met heel gevarieerde landschappen en begroeiing, meer dan honderd soorten bomen en een ruime waterpartij. U kunt er ook een groot aantal vogelsoorten zien.

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe, stedelijk maar groen, viert elke eerste zondag in mei zijn belangrijkste doorgangsstraat, de Tervurenlaan. Sinds 1997, het eeuwfeest, wordt de laan afgesloten voor het verkeer, tot groot jolijt van talrijke voetgangers, fietsers en rolschaatsters. Voor de gelegenheid worden er stands opgezet rond ambachten, erfgoed en kunst. Langs dezelfde laan stelt het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel een indrukwekkende verzameling trams, trolleys en taxi's voor uit een periode van meer dan 150 jaar.

Beroemdheden

De bekende Dirk Frimout is inwoner van de gemeente en talrijke ondertussen overleden beroemdheden hebben er verbleven, zoals de symbolistische schilder Emile Fabry (1865-1966).

De Woluwenaren zijn maar wat fier op hun Stokkelse reuzen: Baldewinus, naar een ridder uit de dertiende eeuw, en zijn partner Michaëlla, die waken over de ingang van het gemeentehuis en die optrekken in optochten ten bate van een instelling voor probleemjongeren.

Een erg hedendaagse geschiedenis!

U kunt heel wat architectuurparels ontdekken in de gemeente: de bekendste is het Paleis Stoclet (en), naar de naam van een welstellende Belgische bankier die, op missie in Wenen, de beroemde architect Hoffman belastte met de bouw van zijn privéwoning. Met zijn pure art nouveau prijkt dit gebouw voortaan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De tuin is geklasseerd sinds 2004.

Een ander bekend hedendaags werk is de Bibliotheca Wittockiana. Deze locatie, ontsproten aan het brein van een verzamelaar, huisvest vele oude werken maar ook minder gekende schatten zoals een museum van het boekbinden en een collectie rammelaars die uniek is in de wereld.

Sint-Pieters-Woluwe mag dan wel beschouwd worden als een residentiële gemeente van Brussel, dankzij de aanwezigheid van vele ambassades op haar grondgebied is hetook een van de meest multiculturele.

illustratie

Adres

Gemeentelijke administratie
Charles Thielemanslaan 93
1150 SINT-PIETERS-WOLUWE
Telefoon: 
02 773 05 11