U bent hier

Wuustwezel

Wuustwezel, de gemeente met de drie vinken

In het noorden van de provincie Antwerpen, dicht bij de grens met Nederland ligt Wuustwezel. Deze fusiegemeente telt drie deelgemeenten – Wuustwezel centrum, Gooreind en Loenhout – en twee gehuchten: Sterbos en Braken. Wie op zoek is naar rust, een landelijke omgeving en veel open ruimte is hier alvast aan het goede adres.

Parken, kastelen en ander fraais

Sinds 1926 doet het voormalig 'Kasteeltje Hens', ook 't Hofke genaamd, dienst als gemeentehuis van Wuustwezel. Dit prachtige gebouw ligt midden in een groot park met een mooie vijver. De gemeente kocht het aan in 1923, maar zag zich om de aankoop te kunnen betalen wel verplicht om een groot deel van het park door te verkopen als bouwgrond. In 1998 werd de binnenzijde van het gebouw volledig gemoderniseerd en aangepast. Het gemeentehuis is trouwens niet het enige kasteel in Wuustwezel: ook het slot van Loenhout en de kastelen in Ginhoven en het domein Sterbos kennen een rijke geschiedenis.

De Oude Dorpskom van Loenhout is nog een andere plek die een bezoekje waard is. U vindt er heel wat oorspronkelijke 16de- en 17de-eeuwse gebouwen, samen met 19de- en 20ste-eeuwse woningen. Wie bij wijze van afwisseling liever eens door het groen wandelt kan terecht in het Uilenbos en het natuurgebied van het militair domein. Ten slotte is ook het Volkskundemuseum met erfgoed uit de 20ste eeuw een toeristische aanrader.

Ontmoetingsplekken voor sportievelingen, dagjestoeristen en kinderen

Zoveel groen in een gemeente biedt natuurlijk heel wat voordelen: het is een ideale omgeving om aan sport te doen of om grote evenementen te organiseren, uiteraard met respect voor de natuur. Een belangrijk initiatief hierbij is 'Pleckske', een educatief centrum dat met de 'Poort naar het platteland' een ontmoetingscentrum en vertrekpunt voor dagarrangementen wil opzetten. Een tweede origineel initiatief van de gemeente is het 'Huis van het kind', een gerestaureerde hoeve waarin alle diensten voor kinderen ondergebracht zijn.

Wuustwezel mag dan wel bekend staan om de rust die er heerst, tijdens enkele belangrijke jaarlijkse evenementen valt daar tijdelijk niet veel van te merken. Zo zorgen onder meer Puntpop (in mei), het dorpsfeest in Goorheid en het coda tuinfeest (in de zomer), het bloemencorso (in september) en de cyclocross (tussen Kerst en nieuw) voor voldoende animo.

Bekende 'moezaaikers'

De inwoners van Wuustwezel worden ook wel eens 'moezaaikers' genoemd, die van Loenhout gaan als 'pezeriken' door het leven. Onder hen vallen er ook een aantal bekende namen te noteren. Zowel triatleet Mark Herremans, scenarist Ward Hulselmans (Stille waters, Witse …) als acteur Fred van Kuyck (Mega Mindy, FC De Kampioenen …) zijn van Wuustwezel. Ook Karel Biddeloo, de overleden auteur van de Rode Ridder-strips, en wijlen jeugdschrijver Aloïs Blommaert hadden hun thuisbasis in de gemeente. En wie in Wuustwezel kent niet Sterke Peer? Van de legendarische krachtpatser is er een reus gemaakt en hij heeft ook zijn eigen bier.

Ten slotte rijst nog de vraag waarom het streekgerecht 'Wuustwezelse vinkjes' bestaat uit drie blinde vinken met kroketten of puree en waarom er in het wapenschild van Wuustwezel drie vinken afgebeeld staan. Verwijst dat misschien naar drie opeenvolgende Wuustwezelse burgemeesters die allemaal Vinck heetten, of is dat slechts een mythe?

     

Adres

Gemeentepark 1
2990 WUUSTWEZEL
Telefoon: 
03 690 46 00