U bent hier

Zandhoven

Zandhoven, momumentengemeente

In het midden van de provincie Antwerpen ligt de gemeente Zandhoven. Ze telt ruim 12 000 inwoners en bestaat uit Zandhoven zelf en 4 deelgemeenten: Massenhoven, Pulderbos, Pulle en Viersel.  Op het grondgebied bevinden zich veel hoven en kasteeldomeinen zoals het Hof van Liere, het kasteel van Massenhoven, het kasteel van Hovorst en het domein Krabbelshof. De bewegwijzerde wandelingen 'Hovorstpad' en 'Hof van Lierepad' laten de wandelaars kennismaken met deze fraaie kasteeldomeinen.

Ook de Molensite van Pulderbos is een bezoekje waard: elke zondagnamiddag draait en maalt de molen en kan men er binnenkijken of zelfs een Molenbrood kopen. Vlakbij de molen ligt het museum 'Karkot', met oud molenaarsmateriaal en antiek landbouwmateriaal. Het kan bezocht worden na afspraak met de molenaar.

De Sint-Pieter-en-Pauluskerk in Pulle is bekend omdat deze 17de eeuwse kerk een van de oudste kerkklokken in Europa (uit 1309) herbergt.

Snel, hoog, internationaal

Wie van extreme watersporten houdt, zal zeker zijn gading vinden in het Albertkanaal in Massenhoven. Viersel staat dan weer bekend als centrum van de waterskisport. Jaarlijks wordt hier in juni de Grote Prijs van België, de Diamond Race gehouden. Deze race beschouwen kenners als de wildste race ter wereld omwille van de golfslagen die steeds terugkaatsen tegen de betonnen wanden.

Ook paardenliefhebbers komen aan hun trekken in Zandhoven: elk eerste weekend van september houdt men hier de Jumping Zandhoven, een internationale paardenhappening.

Misschien is het deze internationale uitstraling van Zandhoven die ervoor gezorgd heeft dat haar beroemdste inwoner ook internationale bekendheid geniet. Modeontwerper Walter Van Beirendonck creëerde niet alleen de nieuwe uniformen voor het Antwerpse stadspersoneel, maar ook de podiumoutfits voor de Popmart-tournee van de Ierse rockgroep U2 in 1997.

Doppenrapers

Om de nieuwe Zandhovenaars beter te leren kennen en hen kennis te laten maken met het schepencollege en de administratieve diensten, organiseert het gemeentebestuur elk jaar een gezellig ontbijt. Daarna krijgen de nieuwe inwoners ook een rondleiding door de verschillende diensten en de kans om de gemeente nadien te verkennen per bus.

De inwoners van Zandhoven worden ook wel 'doppenrapers' genoemd. Dat komt omdat veel Zandhovenaars vroeger in de talrijke mastbossen (bossen van pijnbomen) doppen gingen rapen om de haard aan te maken. Op het dorpsplein in Zandhoven staat er daarom een fontein in de vorm van een mastentop.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Liersebaan 12
2240 ZANDHOVEN
Telefoon: 
03 484 30 20