U bent hier

Zaventem

Zaventem, meer dan alleen luchthavengemeente

Zaventem is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Ze bestaat uit de deelgemeenten Zaventem, Sint-Stevens-Woluwe, Sterrebeek en Nossegem en telt ruim 29 000 inwoners. De gemeente is vooral bekend doordat de nationale luchthaven Brussels Airport grotendeels op haar grondgebied ligt.

Feest en cultuur

Maar Zaventem is meer dan dat. Het is een echte feest- en cultuurgemeente. Elk jaar is de gemeente (mede)organisator van of neemt ze deel aan talrijke klassiekers: de Open Monumentendag, de Gordel, de Jaarmarkt, de Kerstmarkt, de Carnavalstoet, de Vlaamse Feestdag, het Nieuwjaarsconcert … Tweejaarlijks vindt ook een groots musicalproject met talent van eigen bodem plaats.
Ook culinair heeft Zaventem al geruime tijd haar plaats op de kaart veroverd. De gemeente heeft ontelbaar veel horecazaken.

De tijd vliegt voorbij …

Zaventem kent verschillende parken en een heemkundig museum. Dat heemkundig museum is ondergebracht in een gebouw dat vroeger dienst deed als opslagplaats. Het werd gebouwd in 1957, maar opgetrokken in de stijl van  een 17de-eeuwse woning. In 1977 werd het volledig gerestaureerd en nam het lokaal heemmuseum er zijn intrek.
Tot op de dag van vandaag kunt u er onder andere oude huisraad, weeginstrumenten, dors- en vervoermaterieel, archiefstukken gaan bekijken. Het grote landbouwmaterieel staat buiten opgesteld.

De Sint-Martinuskerk op het Kerkplein in Zaventem was oorspronkelijk een romaanse kerk. In de 16de en 17de eeuw werd ze omgebouwd tot het huidige gotische bouwwerk.
De kerk bezit naast waardevol meubilair ook een belangrijke collectie schilderijen. Ook een bekend werk van Antoon van Dyck, waarop Sint-Martinus zijn mantel deelt met een bedelaar, hangt in de kerk.

Het verleden is duidelijk aanwezig in de luchthavengemeente. Zo is er ook de Stockmansmolen, de enige Zaventemse bewaarde watermolen, de geklasseerde kerk van Nossegem, het kasteel van Sterrebeek en het kasteel Ter Meeren in Sterrebeek.

Bekend in Zaventem

In Zaventem loopt er regelmatig bekend volk rond. SBS Belgium, het mediabedrijf verantwoordelijk voor de tv-zenders VT4 en VIJFtv, heeft er zijn kantoren. Bovendien telt de gemeente ook een aantal bekende inwoners:

  • Hink-stap-springster Svetlana Bolshakova heeft sinds 2008 de Belgische nationaliteit en woont in Zaventem.
  • Zangeres Sandra Kim, die tot nu toe als enige Belgische het Eurovisiesongfestival won, is een Zaventemnaar.
  • Vlaams politicus Eric Van Rompuy is woonachtig in deelgemeente Sterrebeek.

  

Adres

Diegemstraat 37
1930 ZAVENTEM
Telefoon: 
02 720 02 54