U bent hier

Zoersel

Zoersel

Beeldende kunsten

Tussen Ranst, Schilde, Malle en Zandhoven ligt de gemeente Zoersel, de thuisbasis van Robert Merhottein. Die naam zegt u waarschijnlijk niet veel, maar onder zijn pseudoniem kent u 'm zeker wel: Merho, de schrijver en tekenaar van de stripreeks Kiekeboe. In Zoerseldorp staat er naast de kerk een stambeeld van de stripheld, levensgroot en zittend op een bank.

Zoersel heeft wel meer creatieve inwoners: zo is Pol Van Esbroeck als beeldhouwer heel bekend. Hij maakte namelijk van de oudste lindeboom van Zoersel een kunstwerk waarin hij 80 dorpsfiguren verwerkte. De monumentale lindeboom was 800 jaar de trots van het dorp, maar in 1974 moest hij worden gekapt. Mariëtte Coppens, de vrouw van Pol Van Esbroeck, beitelde ondertussen het verhaal 'De Loteling' van Conscience (1850) in de takken van de boom. De gebeeldhouwde lindeboom is te bewonderen in het Lindepaviljoen.

bruisend verenigingsleven

Zoersel kent een bruisend verenigingsleven dat actief is op diverse domeinen: jeugd, sport, cultuur, welzijn … Daarnaast heeft het gemeentebestuur een aanvullend vrijetijdsaanbod uitgewerkt met o.a. filialen van deeltijds kunstonderwijs voor muziek, woord en beeldende kunst, het Gemeenschapscentrum Zoersel met tentoonstellingsruimte de Bijl en podiumzaal de Kapel, de gemeentelijke speelpleinwerking tijdens de zomermaanden …

Natuurschoon

Het Boshuisje waarover Conscience al schreef in zijn boek 'De Loteling' ligt in het Zoerselbos, een beschermd natuurgebied van ongeveer 380 hectare met verschillende fiets- en wandelroutes.

Wandelen kunt u ook in het gemeentepark. In het park vindt u het kasteel dat gebouwd werd door baron de Borrekens en dat van 1982 tot 2008 werd gebruikt als gemeentehuis. Soms vinden er nog plechtigheden zoals huwelijken plaats.

Buurtbabbels

Tijdens de vakantiemaanden zorgt de gemeente Zoersel voor een rijdende toog die elke week in een andere wijk halt houdt voor een gezellige babbel met randanimatie. Ook tijdens deze 'Zomerbuurtbabbels'  is het gemeentebestuur aanwezig.

Fietsers worden in deze gemeente extra in de watten gelegd: bij elk groot evenement zijn er bewaakte fietsparkings en bij een fietsdiefstal kunnen inwoners gratis een fiets lenen bij de gemeente voor een periode van één maand.

Thuis in Europa

Om de drie jaar organiseert de vzw Euro-Zoersel het evenement Eurozoersel waarbij het de bedoeling is om gedurende een aantal dagen mensen van over heel Europa samen te brengen. Zo krijgen de Zoerselaren de kans om een beter inzicht te krijgen in andere culturen en leefwijzen. Het programma is heel divers: oud, jong, rijk of arm, iedereen kan meevieren.

Foto van striptekenaar Merho en zijn creatie Kiekeboe Foto van de gebeeldhouwde linde in Zoersel Foto van het Boshuisje in Zoersel 

Adres

Gemeentelijke administratie
Handelslei 167
2980 Zoersel
Telefoon: 
03 298 00 00