U bent hier

Zonhoven

Zondermeer Zonhoven

In het midden van de provincie Limburg, tussen Houthalen-Helchteren, Genk, Hasselt en Heusden-Zolder ligt Zonhoven. Deze gemeente telt ongeveer 20 500 inwoners en is de enige Belgische gemeente met een zusterstad in Australië (Gayndah). In Zonhoven ligt ook het oudste vliegveld van België: Kiewit. Alhoewel het tegenwoordig geografisch gezien in Hasselt ligt, is de grond waarop het vliegveld ligt, eigendom van de gemeente Zonhoven.

Prehistorische natuur

Op de rand van het Kempens Plateau bevindt zich 'De Teut', een prachtig natuurreservaat gekend voor zijn grote diversiteit: heidevelden met kristalheldere vennen, naaldbossen, een bos langs de Roosterbeek en de Holsteen. Deze steen is de enige vaste polijststeen uit prehistorische tijden in Vlaanderen. Hier kwamen de eerste boeren hun vuurstenen bijlen polijsten. Op nog vier andere plaatsen zijn sporen gevonden van menselijke aanwezigheid die tot 11 000 jaar oud zijn.

Zonhoven wordt soms ook wel 'het Finland van het westen' genoemd omdat maar liefst vier viskwekerijen hun thuisbasis in de gemeente hebben. Van de 1 174 vijvers die het uitzicht bepalen van de Wijers, een uniek natuurgebied in de provincie, liggen er 576 in deze gemeente.

Hololool

Het Sint-Maartensvuur (op 10 november) staat in Zonhoven bekend onder de naam Hololool. Rond een reuzengrote vuurstapel zijn talrijke eet- en drinkstandjes, terwijl muziekgroepen en straatanimaties zorgen voor de nodige ambiance.

Het laatste weekend van juni is er dan weer 'Zonhoven trapt door', een gratis driedaags evenement voor alle Zonhovenaren met optredens, markt, enzovoort.

Tijdens deze drie dagen kunt u ongetwijfeld proeven van de Zonderik, het plezierbier met 8 % alcohol, een plaatselijke specialiteit.

Beroemd in Zonhoven

Pieter Jan Van Paesschen (1809-1887) moet zowat de eerste bekende Vlaming (BV) zijn: deze musicus en componist was van 1839 tot 1887 orgelist van de Sint-Janskathedraal in 's Hertogenbosch (Nederland). De tweejaarlijkse gemeentelijke cultuurprijs is naar hem genoemd.

Maar Zonhoven is ook de bakermat van heel wat hedendaagse beroemdheden, zoals schrijver Jos Vandeloo, regisseur Stijn baron Coninx, actrices (en zussen) Leah en Chris Thys, presentatrice Francesca Van Thielen, journaliste Suzy Hendrickx, muzikanten Tim Vanhamel (Millionaire), Koen Buyse (Zornik) en Patrick Claessen (2 Fabiola) en sporters Luc Nilis, Marleen Renders en Roel Paulissen.

Academie +3

In de Academie +3 kunnen vijftigplussers terecht voor allerlei cursussen en workshops in talen, beeldende kunsten en handvaardigheid.

Voor de senioren zijn er moderne serviceflats in het centrum van de gemeenten waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

   

Adres

Gemeentelijke administratie
Kerkplein 1
3520 ZONHOVEN
Telefoon: 
011 81 04 11