U bent hier

Zoutleeuw

Zoutleeuw, een snuifje historische pracht

Zoutleeuw is een gemeente in het Hageland. Ze ligt in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant aan de rivier de Kleine Gete. De stad telt ongeveer 8 000 inwoners.

Tot in de 16de eeuw heette de gemeente eenvoudigweg Leeuw. De inwoners heten nu nog altijd Leeuwenaars.

Kunstschrijn van Brabant

Zoutleeuw wordt ook wel 'Kunstschrijn van Brabant' genoemd. De gemeente heeft deze naam te danken aan de vele kunstschatten in de Sint-Leonarduskerk op de Grote Markt. De Beeldenstorm in 1566 en de Franse Revolutie gingen vrijwel ongemerkt aan de kerk voorbij. Hierdoor bleef het indrukwekkende kunstpatrimonium, opgebouwd gedurende eeuwen, voor het grootste deel bewaard. Het omvat retabels, schilderijen, heiligenbeelden, koper- en zilverwerk, misgewaden en andere devote voorwerpen.

De kerk heeft dan ook internationale faam. Enkele van de belangrijkste pronkstukken zijn de Sacramentstoren, de Paaskandelaar en het Marianum. De Sacramentstoren, een tabernakel in witte steen van Avesnes, is 18 meter hoog. De toren heeft negen verdiepingen en bevat ongeveer 200 beeldjes met taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament.De Paaskandelaar is een koperen kandelaar van 5,68 m hoog. Hij weegt ongeveer 950 kg. Het is de op één na grootste paaskandelaar van Europa.Het Marianum, een dubbel beeld, dateert uit de 15de eeuw.

Het historisch stadhuis en de Halle

Het stadhuis van Zoutleeuw werd opgericht tussen 1530 en 1538. Het is een eerder zeldzaam monument in de overgangsstijl van gotiek naar renaissance. De structuur is gotisch, maar de decoratieve elementen zijn duidelijk uitingen van de renaissance. Op de eerste verdieping van het stadhuis kunt u de tentoonstelling 'Archeologische vondsten uit de Kleine Gete' bezoeken.

In de middeleeuwen was Zoutleeuw een belangrijk handelscentrum. De toenmalige Vleeshalle (Vleeshuys) was te klein en werd vervangen door een nieuwe Halle naast het stadhuis. Het was bovendien een bouwwerk dat moest getuigen van de grootheid van Leeuw. De Halle werd gebruikt voor handel, maar ook als ontmoetingsplaats en kazerne voor de Schuttersgilde.

'Het Vinne', opnieuw een groot natuurlijk meer

Wandelaars en joggers waren fervente bezoekers van provinciaal domein 'Het Vinne'. Maar hoeveel van die bezoekers wisten dat ze liepen op de bodem van een groot natuurlijk meer?

Het meer werd al sinds 1841 kunstmatig droog gehouden. De provincie Vlaams-Brabant, de afdeling Natuur van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Landmaatschappij en de stad Zoutleeuw sloegen de handen in elkaar om het gebied te herstellen in zijn oorspronkelijke staat.

Het provinciedomein was dertig jaar lang vereenzelvigd met een bos, of beter een populierenplantage. In 2005 maakte het opnieuw plaats voor het meer dat zowat 150 jaar eerder was ‘overwonnen’.

Zoutleeuwse zomerdagen

Om het cultuurhistorisch karakter van Zoutleeuw te promoten organiseert de stad 'Zoutleeuwse Zomerdagen'. Dit muziekfestival vindt plaats tijdens het eerste weekend van augustus op een feeëriek verlichte Grote Markt. Het programma bestaat steevast uit Nederlandstalige vertolkers met een voorliefde voor chanson en het luisterlied in de meest brede betekenis van het woord.

   

Adres

Vincent Betsstraat 15
3440 ZOUTLEEUW
Telefoon: 
011 78 91 70