Relationele moeilijkheden
Partners met relatieproblemen kunnen altijd hulp vinden bij:
- Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Vlaanderen en Brussel
- www.guidesocial.be (fr)
- Centra voor integrale gezinszorg (CIG) in Vlaanderen en Brussel. Deze centra kunt u opzoeken via www.desocialekaart.be.
- zelfstandige relatietherapeuten
- klinisch seksuologen gespecialiseerd in relatietherapie
Schuldenproblemen
Mensen met schuldenproblemen kunnen een erkende dienst voor schuldbemiddeling raadplegen. Schuldbemiddelaars begeleiden mensen om hun financiële situatie weer overzichtelijk te maken. Ze bemiddelen ook tussen de schuldeiser en de persoon met schulden en ze zoeken mee naar haalbare oplossingen. Voor schuldbemiddeling kunt u terecht bij het plaatselijke OCMW, CAW of bij een advocaat die erkend is als schuldbemiddelaar.
Geweld binnen de relatie
In België zijn er heel wat instellingen die steun en bescherming bieden aan slachtoffers van partnergeweld. Slachtoffers kunnen altijd een beroep doen op:
- vluchthuizen
- praatgroepen
- psychosociale hulp
- …
Als u slachtoffer of getuige bent van geweld in de partnerrelatie kunt u altijd terecht bij 1712 Hulplijn geweld, misbruik en kindermishandeling of het dichtstbijzijnde politiekantoor. U kunt ook bellen naar het noodnummer 101 (politie).
Voor informatie of hulpverlening
- Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Vlaanderen en Brussel
- Centra voor integrale gezinszorg (CIG) in Vlaanderen en Brussel. Deze centra kunt u opzoeken via www.desocialekaart.be.
- www.guidesocial.be (fr)
- Groen nummer van de Franstalige Gemeenschap en het Waals Gewest voor slachtoffers van partnergeweld: 0800 30 030 (fr)
Kindermishandeling
Kindermishandeling omvat elke situatie waarbij het kind slachtoffer is van bedreigende en/of gewelddadige handelingen van lichamelijke, psychische of seksuele aard.
Het is verplicht om een minderjarige die in ernstig gevaar verkeert rechtstreeks of via een instelling te helpen, anders kunt u beschuldigd worden van het niet verlenen van bijstand aan een persoon in nood.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om kindermishandeling te melden:
- bij de huisarts
- 1712 Hulplijn geweld, misbruik en kindermishandeling
- rechtstreeks bij de politie of het parket. De parketmagistraat kan ingrijpen om het kind te beschermen en de verdachte te vervolgen.
- bij de vertrouwenscentra voor kindermishandeling in Vlaanderen en Brussel
- bij de ploegen van "SOS enfants" in Wallonië en Brussel
- bij de diensten van "Aide à la jeunesse" in Wallonië en Brussel