Bijwerkingen van geneesmiddelen

Elk geneesmiddel kan ongewenste effecten veroorzaken, die vaak ondergeschikt zijn aan de gunstige effecten van de behandeling. Deze bijwerkingen kunnen het gevolg zijn van:

  1. het geneesmiddel zelf
  2. bepaalde eigenschappen van de patiënt (overgevoeligheid, allergie …)
  3. een combinatie met andere stoffen (geneesmiddelen, alcohol, tabak, voeding …)

Niet iedereen ervaart de bijwerkingen van geneesmiddelen even sterk: sommige mensen hebben er zelfs helemaal geen last van.

Neem contact op met uw arts en/of apotheker indien er bijwerkingen optreden. In sommige gevallen moet worden overwogen de behandeling aan te passen.

1. Samenstelling van het geneesmiddel

Sommige bijwerkingen zijn het gevolg van de samenstelling van het geneesmiddel. Ze worden expliciet beschreven in de bijsluiter. Afhankelijk van de sterkte van de bijwerkingen kan de arts beslissen om:

  • de voorgeschreven dosis af te bouwen
  • de behandeling stop te zetten
  • het geneesmiddel te vervangen door een ander geneesmiddel


 

2. Overgevoeligheid voor geneesmiddelen

Sommige patiënten zijn extra gevoelig aan bepaalde bestanddelen van een geneesmiddel, omdat ze er een allergie voor hebben. Dat is een probleem dat u niet licht mag opnemen: als u een geneesmiddelenallergie heeft, stop dan onmiddellijk uw behandeling zodra de eerste symptomen (oedeem, urticaria …) verschijnen en neem zo spoedig mogelijk contact op met uw arts!
Maak ook een lijstje van de geneesmiddelen die de allergische reactie hebben veroorzaakt en stop het bij uw identiteitskaart. In noodsituaties of bij een ziekenhuisopname kunnen deze gegevens nuttig zijn voor de dokters en verpleegkundigen die u verzorgen.

 

3. Interacties

Geneesmiddelen werken op elkaar in en hebben een invloed op elkaars effecten. Deze interactie tussen geneesmiddelen kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Als u naast uw lopende behandeling met een andere behandeling moet beginnen, vraag dan advies aan uw arts.

Het wordt afgeraden om tabak en alcohol samen met geneesmiddelen te gebruiken. Soms kan ook voeding de werking van geneesmiddelen beïnvloeden: lees aandachtig de bijsluiter!

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten