Generische geneesmiddelen

Wat is een generisch geneesmiddel?

Een generisch geneesmiddel is een kopie van een origineel geneesmiddel dat:

  • dezelfde actieve bestanddelen bevat
  • dezelfde effecten heeft op het menselijk organisme
  • aan dezelfde criteria voor doeltreffendheid beantwoordt
  • aan dezelfde kwaliteitscontroles is onderworpen

In de categorie van geneesmiddelen die worden vergoed door de ziekteverzekering is het generische geneesmiddel vaak minder duur dan het origineel.

Waarom is het minder duur dan een origineel geneesmiddel?

Als een farmaceutische onderneming een nieuw geneesmiddel op de markt brengt, dan wordt dat geneesmiddel meestal gedurende twintig jaar beschermd door een octrooi. Tijdens die periode mag alleen dat farmaceutische bedrijf het middel commercialiseren. Op die manier kan het bedrijf zijn investeringen in het onderzoek en de ontwikkeling van het geneesmiddel terugwinnen.

Als het octrooi eenmaal is verstreken, kunnen andere farmaceutische bedrijven een aanvraag indienen om een kopie van het geneesmiddel op de markt te brengen. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan kunnen zij die kopie verkopen onder een andere naam dan het origineel geneesmiddel. Een dergelijke kopie van een origineel geneesmiddel noemt men een 'generisch geneesmiddel'.

Een generisch geneesmiddel is dus vaak goedkoper omdat de onderzoekskosten veel lager zijn of zelfs helemaal wegvallen.

Tegenwoordig hebben bedrijven die originele geneesmiddelen op de markt brengen wel de mogelijk om hun prijzen af te stemmen op die van de generische geneesmiddelen.


 

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten