U bent hier

Geneesmiddelen kopen via het internet

Het internet is een uitgelezen kanaal om medische informatie te verzamelen. Toch is enige voorzichtigheid op zijn plaats: het internet kan nooit uw arts of apotheker vervangen. 

Risico's

Op het internet worden tal van geneesmiddelen te koop aangeboden, en ook andere producten die worden voorgesteld  alsof ze therapeutische eigenschappen  hebben. Op de verkoop is er geen controle en de verkopers beschikken niet altijd over de vereiste kwalificaties. De aangeboden middelen zijn vaak niet wetenschappelijk getest op kwaliteit.


Als u een zogenaamd 'uitzonderlijk' gezondheidsproduct ontdekt, dan is het heel goed mogelijk dat:

  • het middel  niet geschikt is voor uw situatie (en dus schadelijk voor uw gezondheid)
  • het middel beschadigd is door een slechte verpakking of een gevaarlijke manier van bewaren
  • er sprake is van fraude en het middel wordt aangeboden door een niet-erkende organisatie
  • er sprake is van misleiding (het middel draagt dezelfde naam als een ander middel maar bevat niet dezelfde bestanddelen)

Vergeet ook niet dat dit type transactie op dit moment illegaal is in België en in andere landen. Als blijkt dat u illegaal geneesmiddelen heeft gekocht, dan kunt u daarvoor worden gestraft.

Geneesmiddelen nemen zonder medisch voorschrift kan gevaarlijk zijn. Het is dus beter om een arts of apotheker te consulteren en met hem de middelen te bespreken die u op het internet heeft gevonden. Alleen medisch geschoolde professionals zijn in staat om de risico's van deze middelen goed in te schatten.