Hoe komt u een koude winter door?

In de winter is het belangrijk dat u voorzorgsmaatregelen neemt om u te beschermen tegen lage temperaturen, sneeuw of ijzel.

Risico’s

Baby’s, chronisch zieken, ouderen en mensen in een sociaal zwakke positie zijn extra gevoelig voor intense koude. Maar erge kou kan bij iedereen problemen veroorzaken:

  • onderkoeling, die de vitale functies van het lichaam kan bedreigen
  • huidletsels die gepaard gaan met jeuk (winterhanden en –voeten)
  • verslechtering van sommige hart- en ademhalingsziekten
  • een toename van het aantal auto-ongevallen door slechte weersomstandigheden
  • CO-vergiftiging door het onjuiste gebruik van schoorstenen en verwarmingstoestellen

Voorzorgsmaatregelen

Bij uitzonderlijke koude moet u regelmatig  warme dranken gebruiken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is alcohol drinken geen goede remedie tegen de koude: alcohol versnelt de vermindering van de lichaamstemperatuur, wat het risico op onderkoeling verhoogt.

Thuis

Verwarm uw woning niet te veel. Het is beter om de thermostaat op kamertemperatuur te zetten en weinig gebruikte kamers af te sluiten. Isoleren is goed, maar zorg ervoor dat u de verluchting van de schoorsteen niet hindert, want dat verhoogt het gevaar op vergiftiging door koolstofmonoxidegas (CO). Om die reden mag u de kolenkachel ook niet te hoog opstoken.

Meer informatie over CO-vergiftiging

Buiten

Trek verschillende lagen kleren over elkaar aan voor u de kou ingaat. Wol, zijde en synthetische stoffen houden de warmte beter bij dan katoen. Pas uw kleding aan aan de duur van uw uitstap: handschoenen, een wollen sjaal, dikke kousen en een muts beschermen goed tegen de kou.

In de auto

Voor u zich op de weg begeeft, is het verstandig om naar het weerbericht te luisteren. Als er slecht weer wordt aangekondigd (sneeuw, ijzel, mist …) maar u wilt toch vertrekken, houd er dan rekening mee dat u vast kunt komen te zitten en dat u langer onderweg zult zijn dan voorzien. Neem dus de volgende zaken mee:

o voldoende eten en drinken
o dekens
o uw mobiele telefoon, als u er een heeft
o eventuele geneesmiddelen die u regelmatig moet nemen
o een verzorgende crème voor eventuele letsels aan handen en voeten

Personen met een verhoogd risico

Als u al wat ouder bent, dan is het misschien verstandig om een voorraadje eten en geneesmiddelen aan te leggen. Op die manier komt u periodes met kou en sneeuw, wanneer u niet kunt buiten kunt komen, makkelijker door.
 Tijdens periodes van koude kunt u het best:

  • uw huis op kamertemperatuur verwarmen (19 °C)
  • genoeg eten
  • een beetje bij de verwarming vandaan blijven als u rust

Als het buiten ijzelt, is het gevaar van vallen groter: blijf binnen en laat regelmatig van u horen aan uw familie en vrienden.

Voor hartpatiënten gelden dezelfde principes: ook zij kunnen bij grote kou beter zoveel mogelijk binnen blijven. Hartpatiënten zijn gevoelig voor koude omdat het hart dan extra inspanning moet leveren om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Personen met astma en ademhalingsklachten moeten elke lichamelijke inspanning in de open lucht zoveel mogelijk vermijden. Als ze het huis uitgaan, mogen ze niet vergeten hun geneesmiddelen mee te nemen.

Baby’s, dat wil zeggen kinderen van minder dan een jaar, zijn gevoelig voor kou. Laat een baby nooit in een onverwarmde kamer slapen; ideaal is een omgevingstemperatuur tussen 18°C en 20°C. Als u toch met uw baby buiten de kou in moet, neem dan de volgende maatregelen:

  • Duffel de baby goed in, vooral zijn hoofd, handen, oren en voeten.
  • Laat de baby als u hem vervoert vrij bewegen; in een kinderwagentje bijvoorbeeld kan een kind warm worden door te bewegen.
  • Geef de baby regelmatig te drinken.

Vanzelfsprekend zijn daklozen extra kwetsbaar bij grote kou. Als u een dakloze ontmoet die medische hulp nodig heeft, bel dan onmiddellijk het noodnummer 100 of 112.

Meer informatie op crisiscentrum.be

 

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten