Voorzorgen op reis

Als u op reis gaat, moet u niet alleen tijdens de voorbereiding gezondheidsvoorzorgen nemen. Ook op uw bestemming is de kans dat u gezond blijft groter als u uw gedrag aanpast aan de omstandigheden.

Tijdsverschil

Als u per vliegtuig reist, houd dan rekening met de effecten van het tijdsverschil op uw lichaam, vooral in de eerste dagen na uw aankomst. Het is mogelijk dat u verschillende symptomen vertoont: een algemeen gevoel van onbehagen, indigestie, slapeloosheid, een vermindering van de fysieke en mentale prestaties … Geef uw lichaam de tijd om te herstellen: stort u niet direct in allerlei activiteiten. Vergeet niet voldoende te drinken en vermijd overvloedige maaltijden en alcohol, vooral in het vliegtuig.

In de zon

Een al te intensieve blootstelling aan de zon kan uw vakantie vergallen. Als u in een zonnig gebied verblijft, neem dan steeds voldoende beschermende maatregelen: een parasol, een hoed, aangepaste kleren, zonnecrème … Ook de hitte kan een spelbreker zijn: door eropuit te trekken tijdens de koelste uren van de dag, regelmatig te drinken en uw kamer 's nachts te luchten, kunt u veel problemen voorkomen.

Meer informatie over de zon
Meer informatie over de hitte

In de bergen

Als u op meer dan 2000 meter hoogte op vakantie gaat, doseer dan uw lichamelijke inspanningen. Hoe hoger u gaat, hoe minder zuurstof er in de lucht is. 'Hoogteziekte' wordt door iedereen anders ervaren: hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid of een gebrek aan eetlust. Geef uzelf tijd om aan de hoogte te wennen. Neem zo nodig geneesmiddelen tegen hoogteziekte. Als de klachten aanhouden, dan kunt u het best naar een lager gelegen gebied afdalen.

Meer infomatie over intense kou

Hygiëne

In de landen van bestemming laat de hygiëne soms te wensen over, wat voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Was zorgvuldig uw handen, meer nog dan thuis, en eet of drink geen:

  • water, tenzij het uit flessen komt of vooraf is gekookt en gefilterd
  • ijsjes
  • rauwe groenten
  • rauw fruit dat u niet zelf heeft geschild ('boil it, cook it, peel it or leave it!')

Veel ziekten ontstaan door het drinken van vervuild water.

Steken en beten

Muggen, teken, vlooien, mieren lijken op het eerste gezicht onschadelijke beestjes, maar kunnen met steken of beten ziekten overdragen. Naargelang het gebied waar u verblijft, krijgt u misschien ook te maken met slangen, schorpioenen, kwallen of spinnen. Wees op uw hoede: zwem niet in zoet water, draag plastic sandalen in zee en bedek uw benen en armen als u in een woud gaat wandelen.

Vergeet geen muggenwerend middel mee te nemen naar een tropisch land; een dergelijk middel moet DEET bevatten.

 


 

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten