Ramkraak

Een ramkraak is een diefstal, of een poging daartoe, waarbij de daders een etalage, deur of toegangspoort van een onderneming of handelszaak met geweld proberen open te breken. Ze gebruiken daarvoor een voertuig, een voorwerp (dat al dan niet door een voertuig wordt voortgeduwd) of een slagwapen. Veel ondernemingen hebben een alarmsysteem, maar door een ramkraak kunnen dieven in relatief korte tijd een grote buit meegraaien voordat de politie arriveert.

De doelwitten van ramkrakers zijn zeer divers. In de eerste plaats viseren ze benzinestations, maar ook kledingzaken, parfumeries en elektrowinkels zijn populaire doelwitten. Juweliers krijgen – ondanks hun waardevolle verkoopwaar – relatief weinig ramkrakers over de vloer.

Ramkraken voorkomen

Eigenaars van winkelpanden kunnen de sociale controle verhogen door de leegstaande ruimten boven de handelszaak in te vullen als woning. In sommige gemeenten kunt u daarvoor zelfs een premie ontvangen.

Andere gemeenten proberen om ramkraken tegen te gaan door winkelstraten verkeersvrij te maken of door handelszaken met een groot risico in te planten in smalle straten die verkeersvrij of verkeersarm zijn.

Als handelaar kunt u zelf investeren in rampalen of veiligheidsglas. Win daarover eerst bij uw gemeente inlichtingen in. Het kan zijn dat u voor rampalen een vergunning nodig heeft, maar het is ook mogelijk dat uw gemeente financiële tegemoetkomingen voorziet voor de beveiliging van commerciële gebouwen.

Sluit u aan bij een buurtinformatienetwerk van zelfstandige ondernemers (BIN-Z) in uw buurt. De leden van zo'n netwerk waarschuwen de lokale politie wanneer ze verdachte handelingen opmerken en zorgen zo voor de noodzakelijke sociale controle.

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten