Wat is desinformatie?
Desinformatie is het doelbewust verspreiden of versterken van valse, verkeerde of misleidende informatie om schade toe te brengen. Het kan gebruikt worden om polarisering aan te wakkeren, wantrouwen te zaaien of om democratische processen te verstoren of te beïnvloeden. Sociale media spelen daarbij een grote rol, al beperkt het fenomeen zich niet tot het internet.
Bots
Online worden alsmaar vaker zogenaamde ‘bots’ (afgeleid van ‘robots’) ingezet om internetgebruikers te misleiden. Dit zijn geautomatiseerde nepprofielen op sociale media die content delen en commentaren posten met als doel opinies te beïnvloeden en desinformatie te verspreiden. Ze manipuleren discussies en algoritmes, en versterken massaal valse berichten om polarisatie aan te wakkeren.
Recente ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie maken het bovendien mogelijk om dergelijke profielen in een mum van tijd massaal aan te maken en in te zetten voor gecoördineerde aanvallen tegen personen, organisaties of de overheid.
De FOD Kanselarij van de Eerste Minister belicht dit fenomeen in een van haar online campagnes over desinformatie. Met een indringende video, die werd gepubliceerd op de Facebook-pagina van Belgium.be, wordt de burger gewaarschuwd voor de mechanismen die gebruikt worden om hem te manipuleren.
Bekijk hier de video: https://www.facebook.com/share/v/1E3isSoSZZ/
Meer informatie
Hoe werkt desinformatie? Hoe kunt u nagaan of informatie betrouwbaar is? En wat kunt u als ouder of leerkracht ondernemen? Het zijn vragen die het Nationaal Crisiscentrum op zijn website beantwoordt: https://crisiscentrum.be/nl/risicos-belgie/veiligheidsrisicos/desinformatie