U bent hier

Gauwdiefstal

Hoe gaan gauwdieven te werk?

Gauwdieven kunnen alleen of met meerdere personen werken. Ze plegen hun misdaden vooral op drukke plaatsen zoals winkelstraten, markten, haltes van het openbaar vervoer of luchthavens.

Gauwdieven bedienen zich van een aantal typische trucjes: een bekend scenario is dat één persoon om inlichtingen vraagt, terwijl zijn medeplichtige van uw onoplettendheid gebruikmaakt om de diefstal te plegen. Andere scenario's zijn dat de dief iets op uw kleding morst en terwijl hij u heel ijverig helpt om de vlek af te vegen, reikt hij naar de gsm of portefeuille in uw jas of dat iemand tegen u aanloopt, waardoor u afgeleid wordt en de medeplichtige u kan bestelen.

Enkele preventietips

Als u de volgende relatief eenvoudige adviezen in acht neemt, kunt u veel gauwdiefstallen voorkomen:

 • Laat persoonlijke papieren thuis die u niet bij u moet hebben.
 • Draag horloges, kettingen en andere sieraden op een discrete manier, dat wil zeggen: onder uw kleren.
 • Loop niet rond met grote sommen geld en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten.
 • Verspreid uw geld over verschillende zakken en toon uw geld niet als u de bus of de krant betaalt.
 • Steek uw portefeuille nooit in een makkelijk toegankelijke zak, maar liever in een binnenzak die u met een ritssluiting kunt sluiten.
 • Sluit uw jas wanneer u zich op een drukke plaats bevindt.
 • Sluit altijd uw handtas en zorg ervoor dat het sluitsysteem zich tegen uw lichaam bevindt.
 • Draag uw handtas aan de kant van uw partner.
 • Houd uw abonnement, rittenkaart of geld klaar aan een halte van het openbaar vervoer zodat u uw portefeuille niet hoeft boven te halen op een moment dat u minder aandachtig bent.
 • Wees op uw hoede wanneer u wordt aangesproken door een onbekende.

In het station of de luchthaven

Stations en luchthavens zijn geliefde 'werkterreinen' voor een gauwdief. Het is er vaak heel druk en dat maakt het voor dieven interessant om toe te slaan. Enkele tips:

 • Verlies uw bagage nooit uit het oog en laat ze nooit onbeheerd achter.
 • Leg geen waardevolle voorwerpen zichtbaar op de trolley.
 • Houd uw handbagage met waardevolle voorwerpen steeds bij u en sluit ze goed af.
 • Draag geld, identiteitskaarten, paspoorten en tickets op uw lichaam.

In de trein

Als u met de trein reist, zijn het in- en uitstappen de meest kritieke momenten. Zakkenrollers maken graag gebruik van deze piekmomenten.

Maar ook in de trein is voorzichtigheid geboden: een jas waarin kostbare voorwerpen (zoals een portefeuille of gsm) zitten, kan gemakkelijk gestolen worden door de persoon die achter u zit. Let ook altijd op uw bagage als u ze op het bagagerek plaatst.

In de metro

In de metro is er meestal niet veel plaats: iedereen staat dicht op elkaar gepakt. In zulke gevallen moet u constant op uw portefeuille, tas of gsm letten. Steek uw waardevolle voorwerpen in een broek- of jaszak en houd uw hand erop; op die manier kunt u diefstal voorkomen.

Toch bestolen?

Het verlies of diefstal van een krediet- of bankkaart kunt u het best zo snel mogelijk telefonisch melden bij CardStop via het nummer 070 344 344. Deze dienst is de hele week lang de klok rond beschikbaar.

Doe ook aangifte in het dichtstbijzijnde politiekantoor en dien een klacht in. Heel wat politiecommissariaten hebben een fotoarchief en wie weet kan uw verklaring wel voorkomen dat de dief nog meer slachtoffers maakt die dag.

De politiediensten kunnen u ook voorlopige vervangingsdocumenten bezorgen wanneer uw identiteitskaart of rijbewijs zijn gestolen. Daarmee kunt u nieuwe documenten aanvragen bij uw gemeente.