In een buitenlandse cel

De FOD Buitenlandse Zaken behandelt tussen de 450 en 500 dossiers van landgenoten in buitenlandse cellen. In de gevangenis belanden is echter voor niemand een pretje, zeker niet in het buitenland. Vaak bent u niet op de hoogte van lokale gewoonten en gebruiken, laat staan dat u de gerechtelijke procedures kent. Bovendien spreekt de rechter meestal ook niet uw eigen taal.

Het strafrecht is niet hetzelfde in heel de wereld, maar het heeft geen zin hiertegen te vechten wanneer u gearresteerd of in hechtenis genomen bent. U bent volledig onderworpen aan het recht- en gevangenissysteem van dat land. Het uitzitten van de straf gebeurt echter niet altijd in het buitenland. Een aantal landen hebben het Verdrag inzake de overbrenging van gevonniste personen ondertekend.

In de brochure ‘Bijstand aan Belgen in Buitenlandse Gevangenissen’ vindt u een aantal voorbeelden van wat ambassades en consulaten wel en niet voor u kunnen doen als u in een buitenlandse cel zit. Opgelet: de mogelijkheden verschillen vaak naargelang de concrete situatie en het land waarin de arrestatie gebeurde.

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten