Carjacking

Wat is een carjacking?

Carjacking is de diefstal (of poging daartoe) van een voertuig op een openbare of private plaats, waarbij de daders geweld of bedreigingen gebruiken tegenover de bestuurder of zijn passagier(s).

Een carjacking is niet te vergelijken met een homejacking. Bij een homejacking stelen dieven eerst uw autosleutels uit uw woning en proberen er daarna met uw auto vandoor te gaan. Ook dat soort diefstal gaat gepaard met geweld of bedreigingen.

Typische situaties

Meestal vindt een carjacking plaats als de eigenaar in zijn wagen zit of net even uitstapt, bijvoorbeeld om de garagepoort open te doen. De diefstal gebeurt meestal in de stad en vaak aan drukke kruispunten waar het slachtoffer noodgedwongen trager moet rijden.

Een andere truc van carjackers is om een blad papier op de achterruit te kleven. Het nietsvermoedende slachtoffer stapt in en start de auto en als hij dan achterom kijkt, ziet hij niets door zijn ruit. Hij stapt uit om het papier te verwijderen en net op dat moment stappen de carjackers razendsnel in de wagen, vertrekken en rijden daarbij het slachtoffer soms ook nog eens aan.

Het risico verkleinen

De volgende tips kunnen de kans op een carjacking verkleinen:

  • Rijd met gesloten deuren als u zich bedreigd voelt.
  • Draag steeds uw gordel, zo kan men u moeilijk uit de wagen sleuren.
  • Laat u niet insluiten in het verkeer: houd voldoende afstand.
  • Wees waakzaam wanneer u moet vertragen of stoppen.
  • Rijd niet met volle snelheid op een rood licht af (zodat u moet stoppen), maar nader langzaam: met wat geluk hoeft u helemaal niet te stoppen.
  • Ga nooit in op provocaties van andere weggebruikers en blijf in uw wagen zitten.
  • Blijf ook bij een lichte botsing in de wagen zitten en draai het raam op een kier om met de eigenaar van de andere wagen te praten. Lijkt de situatie verdacht, bel dan de politie met uw gsm of zet uw knipperlichten aan; claxonneer en activeer de sirene van uw alarmsysteem wanneer u geen gsm bij de hand heeft.
  • Zoek altijd een veilige parkeerplaats, ook als dat wil zeggen dat u niet gratis kunt parkeren.
  • Ga na of u niet gevolgd wordt wanneer u naar huis rijdt. Wordt u gevolgd, ga dan nog een blokje om.

Niet provoceren

Als u toch het slachtoffer wordt van een carjacking, bied dan geen weerstand en vermijd fysiek contact met de dader. Probeer zoveel mogelijk details te observeren, maar provoceer niet. Blokkeer de vluchtroute niet en ga onmiddellijk naar het politiecommissariaat. Verdedig uw voertuig nooit ten koste van uw leven. Geen enkele auto is meer waard dan een mensenleven!