U bent hier

De visserij

Wetgeving en visverlof

Riviervisserij in Vlaanderen

De regels over de openbare visserij in Vlaanderen zijn eenvoudig uitgelegd in de In de folder 'Vissen volgens de wet' - 2015. Dit is het reglement over de openbare visserij. Alle informatie over waar, wanneer en hoe u mag vissen in Vlaanderen vindt u in deze folder terug.
De folder bevat eveneens uitleg over het visverlof, een lijst van de beschermde vissoorten en tips voor de natuurvriendelijke visser.
'Vissen volgens de wet' wordt jaarlijks uitgegeven en bevat steeds de meest recente wijzigingen over de visserijwetgeving.

De gids is een onderdeel van de brochure 'Vislijn', het jaarlijkse infoblad voor de visser op openbaar water. Bij aankoop van een visverlof in het postkantoor ontvangt u deze brochure gratis.
In Vislijn vindt u onder meer de laatste nieuwtjes over visserij, besprekingen van interessante hengelwaters en een stand van zaken over het wetenschappelijk onderzoek rond vissoorten. Vislijn bevat ook besprekingen van nieuwe publicaties en de nodige contactgegevens voor het geval u nog vragen heeft.

Meer informatie over het visverlof vindt u op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), waaronder de informatie over verloren of gestolen visverlof'.

Riviervisserij in Wallonië

De regels op het vlak van sportvisserij in Wallonië (fr) vindt u op de website van de juridische databank van het Waals Gewest.

De bekendste visplekjes van Wallonië bevinden zich op de website 'Wallonie Tourisme Pêche' (fr). Via een zoekmotor kunt u de meest interessante visplekjes kiezen in functie van de gezochte vissoorten, het type parcours (rivier, kanaal, meer, vijver, …), de gekozen provincie of nog de nodige vergunning.

De praktische aspecten van de vissport worden op een didactische en pedagogische manier behandeld op de website van de 'Maison de la pêche' (fr). U vindt er tevens alle informatie over het verenigingsleven van de vissers (federaties, verenigingen, huizen van de visvangst …), de visserijscholen, stages en vakantieverblijven in het teken van de visvangst, winkels met vissersartikelen …). 

Bestel hier online uw visvergunning van het Waals Gewest. (fr)

Zeevisserij

Belgische vissersvloot

De beroepszeevisserij is een relatief kleine sector, maar daarom niet minder belangrijk. De
Tong, schol, kabeljauw en garnalen zijn de belangrijkste soorten waarop gevist wordt.

Meer informatie over zeevisserij, het beleid, de marktsituatie, … vindt u op de website van het Vlaamse overheid.

Openbare visserij op zee

Naast de professionele vissersvloot kunt u ook als sportvisser aan zeevisserij doen. U moet zich dan wel aan bepaalde regels houden die verschillen voor de verschillende soorten activiteiten: 

  • sportvisserij op zee met gesleept tuig 
  • zeehengelen (niet-geautomatiseerd vanuit een vaartuig) 
  • strandvisserij 
  • recreatieve zeevisserij

Meer informatie over sportvisserij op zee vindt u op de website van de Vlaamse overheid. 

Contact en informatie

In Vlaanderen

Het Agentschap voor Natuur en Bos is in Vlaanderen verantwoordelijk voor het beheer van de visstand, het behoud van de visserij en de naleving van de visserijwetgeving.
Wenst u meer informatie over visserijregels, viswateren, visrechten, vissoorten en visstandbeheer? Neem dan contact op met de visserijcommissie in uw provincie.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is visvangst op 'open water' enkel mogelijk op het kanaal Brussel-Charleroi. Op enkele parkvijvers is ook visvangst mogelijk, dit wordt per park geregeld.

'Het Gewest geeft ook een ' Handleiding voor de visser' (.pdf) uit. 
(Info: Leefmilieu Brussel-BIM)

In Wallonië

In Wallonië is de 'Direction de la chasse et de la pêche' (fr), een onderdeel van de Division de la nature et des forêts, verantwoordelijk voor de openbare visserij. Via de portaalsite leefmilieu van  Wallonië vindt u informatie over de visserijwetgeving, de contactpersonen en allerlei nuttige tips (fr) over de openbare visserij in het Waals Gewest.