Minder verbruiken

U kunt zelf ook helpen om de luchtvervuiling en klimaatsverandering tegen te gaan. Daarvoor hoeft u geen nieuwe auto te kopen of dure veranderingen te laten aanbrengen. Met een aangepaste rijstijl kunt u de CO2-uitstoot van uw auto flink verminderen. Trouwens, niet alleen het klimaat wint bij een aangepaste rijstijl. Wie zuinig rijdt, ziet ook zijn brandstofrekening sterk verminderen. De volgende tips kunnen u helpen om minder te verbruiken:

  • Geef voldoende gas, u bespaart geen energie bij heel langzaam en zachtjes optrekken. Vertrek echter niet met scheurende banden.
  • Schakel op tijd naar een hogere versnelling: hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik.
  • De airconditioning verbruikt ook veel brandstof, gebruik haar daarom verstandig.
  • Rijd met een zo constant mogelijke snelheid. Zonder te veel optrekken of af te remmen.
  • Zorg voor een goede bandenspanning; een auto met een goede bandenspanning verbruikt minder dan een wagen waarvan de banden iets minder hard staan.

De Belgische Automobielfederatie FEBIAC en de organisatie DrivOlution hebben gezamenlijk een project over zuinig of e-positief rijden opgestart waaraan een aantal proefpersonen deelnam. De aangepaste rijstijl helpt u om zuiniger, milieuvriendelijker, veiliger, galanter en meer ontspannen te rijden.