Veiligheid van fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers behoren tot de groep van de zwakke weggebruikers. Daarom biedt de wet hun extra bescherming. Bestuurders mogen zwakke weggebruikers niet in gevaar brengen en moeten hun in de meeste gevallen voorrang verlenen. Zo moeten bestuurders bijvoorbeeld stoppen aan een zebrapad. Ook moeten ze extra aandachtig zijn in speelstraten of op oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

 

Ongeval

Ook bij een ongeval worden de zwakke weggebruikers beschermd. Bij een ongeval moet de verzekeraar van het voertuig alle lichamelijke en stoffelijke schade aan de zwakke weggebruiker vergoeden, ongeacht wie in de fout is gegaan.

In groep

Als u in groep gaat fietsen of wandelen, gelden er in bepaalde gevallen andere regels om uw veiligheid te verhogen. Die regels kunnen licht afwijken van de regels voor individuele zwakke weggebruikers. Alle informatie die u nodig heeft over wandelen of fietsen in groep, vindt u in de brochure 'Veilig op stap' (website federale politie).

Zichtbaarheid

Zichtbaarheid is cruciaal voor de veiligheid van fietsers en voetgangers. Het verkeersreglement bevat verschillende verplichtingen voor fietsers om de zichtbaarheid te verhogen. Als u zich te voet op de openbare weg begeeft, zorgt u er het best voor dat andere weggebruikers u snel opmerken. U kunt gebruikmaken van reflectoren of lichten. Vermijd ook donkere kleren, want die verminderen uw zichtbaarheid .

Fietshelm

Vergeet op de fiets vooral uw fietshelm niet op te zetten. Die zorgt voor noodzakelijke bescherming. De fietshelm is nog niet verplicht maar bij een ongeval vermindert hij de kans op een hersenletsel met 85%.

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten