Spookrijders

Op de autosnelweg verwacht u helemaal niet dat u een andere weggebruiker zal tegenkomen die in de tegengestelde richting rijdt op de linkerrijstrook. De bruuske en irrationele aard van deze 'verschijning', die in de eerste plaats doet denken aan een hallucinatie, verklaart misschien waarom we de term 'spookrijder' gebruiken. In andere landen, zoals Frankrijk of Zwitserland, spreekt men eenvoudigweg van 'iemand die in de verkeerde richting rijdt'.

De federale politie telt elk jaar gemiddeld 350 tot 400 spookrijders op onze autosnelwegen.

Gelukkig veroorzaakt niet elke spookrijder een ongeval. Maar wanneer dit wel het geval is, zijn de gevolgen meestal dramatisch. Het gaat doorgaans om frontale aanrijdingen met hoge snelheden, waarbij de inzittenden van de voertuigen weinig kans maken.

Wat moet u doen als u een spookrijder tegenkomt?

Het ongeloof bij een dergelijke situatie en de beperkte reactietijd door de cumulatie van de snelheden maken het moeilijk om een voertuig te onderscheiden dat in de verkeerde richting rijdt. Toch geven we u drie vuistregels mee voor het geval dat u een spookrijder tegenkomt:

  1. Vertraag en hou uiterst rechts, zelfs als u dan op de pechstrook moet rijden. Dat is de beste manier om de gevolgen van een dergelijke 'ontmoeting' in te perken. Studies tonen aan dat spookrijders erg geneigd zijn om rechts te rijden (voor u dus de linkerrijstrook).
  2. Knipper eventueel met uw lichten wanneer u de spookrijder kruist, maar niet eerder, want dan zou u hem in paniek kunnen brengen.
  3. Meld de spookrijder aan de politiediensten.

Wat moet u doen als u de autosnelweg in de verkeerde richting oprijdt?

  1. Vertraag en schakel uw dimlichten en uw waarschuwingslichten aan. Verhoog in geen geval uw snelheid om sneller bij de volgende oprit te geraken.
  2. Als geen enkel voertuig op u afkomt, rij dan naar de pechstrook en stop daar. Hou u in het andere geval zo veel mogelijk rechts, zodat het andere voertuig een ontwijkingsmanoeuvre kan uitvoeren (langs rechts voor hem).
  3. Verwittig onmiddellijk de politiediensten. Zij zullen u helpen om opnieuw in de juiste rijrichting te geraken.

Nieuws

Subscribe to Related Section NewsAlle nieuwsberichten