U bent hier

Levensverwachting in goede gezondheid in België

Vrouwen leven in België gemiddeld 5,6 jaar langer dan mannen maar ze brengen die extra jaren echter door in minder goede gezondheid. Dat blijkt uit de recentste resultaten van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV – ISP) dat onderzoek deed naar de “levensverwachting in goede gezondheid”, een indicatie van het aantal jaren dat iemand in goede gezondheid mag verwachten te leven.

Door de levensverwachting in goede gezondheid te bepalen, werd onderzocht of de stijgende levensverwachting gepaard gaat met een langer leven in goede gezondheid. Het WIV – ISP maakte hiervoor gebruik van een informaticasysteem gebaseerd op drie indicatoren: levensverwachting zonder lichamelijke beperking, zonder chronische ziekte en levensverwachting op basis van het aantal jaren dat mensen zelf vinden dat ze in goede gezondheid verkeren.

Hieronder vindt u enkele opmerkelijke resultaten uit het onderzoek:

  • Mannen die in 2008 15 jaar waren, worden gemiddeld 77,2 jaar. Vrouwen van diezelfde categorie zullen gemiddeld 82,8 jaar worden. Mannen en vrouwen hebben evenwel dezelfde levensverwachting zonder lichamelijke beperking: 65,6 jaar.
  • Iemand die in Vlaanderen woont, leeft gemiddeld langer en in betere gezondheid. Dat verschil valt vooral op bij mannen. Een Vlaamse man die in 2008 15 jaar werd, wordt gemiddeld 78,4 jaar (67,9 jaar zonder beperking). Een Brusselse man wordt gemiddeld 77,2 jaar (63,2 zonder beperking) en voor een Waalse man is dit gemiddeld 75,1 jaar (61,8 zonder beperking).
  • In 2009 lag de levensverwachting in goede gezondheid in België voor een pasgeboren man 2,7 jaar hoger dan het Europees gemiddelde. Voor vrouwen was dit 1,7 jaar meer. Hiermee hoort ons land bij de top 10 landen van de EU.

Alle info vindt u op de website van het WIV - ISP