Recordresultaten voor de Belgische wijnbouw in 2015

In tien jaar tijd is de wijnproductie in ons land vervijfvoudigd. De Belgische wijnproductie is in 2015 immers alweer gestegen met 46%. In totaal werd meer dan een miljoen liter wijn geproduceerd in 2015. Vooral de schuimwijnen doen het uitstekend.

Dit opmerkelijke resultaat is voornamelijk te danken aan de gunstige klimatologische omstandigheden, de permanente toename van de wijnbouwoppervlakte en de oudere wijngaarden die voor een optimale productie zorgen. Het frisse Belgische klimaat is ook gunstig voor de productie van schuimwijnen.

De gegevens met betrekking tot het oogstjaar 2015 zijn voorlopig, aangezien de erkenningsprocedure nog niet is afgerond. De statistieken tonen echter aan dat de wijnproductie 1 025 499 liter bedroeg in 2015. Witte wijn is goed voor 37% van de totale productie, tegenover 12% voor rode wijn. Roséwijn vertegenwoordigt maar een klein deel van de productie (5%), terwijl schuimwijn goed is voor 46% van de totale productie. In het oogstjaar 2015 werden 103 wijnbouwers opgelijst.

Meer informatie op de website van de FOD Economie.