Wat verandert op 1 januari 2017?

Traditiegetrouw zijn er op 1 januari een aantal veranderingen en nieuwigheden. Wat brengt 2017 zoal?

 

Benzine 95 verdwijnt

De meer milieuvriendelijke brandstof 95 E10-benzine vervangt de benzine 95.

Meer informatie

 

Voorwaarden terugbetaling antivirale geneesmiddelen

Op 1 januari 2017 versoepelen de voorwaarden om terugbetaling te krijgen van de antivirale geneesmiddelen tegen het hepatitis C-virus. Meer patiënten komen in aanmerking, meer artsen kunnen terugbetaling aanvragen en 2 nieuwe geneesmiddelen zijn terugbetaald.

Meer informatie

 

Studentenarbeid

Op 1 januari 2017 veranderen de regels op studentenarbeid. De 50 dagen waarin studenten mogen werken met verminderde sociale bijdragen, worden dan omgezet in 475 uur. De maatregel is vooral interessant voor studenten die geen volledige dagen werken.

Meer info op de website socialsecurity.be

 

Fusie FBZ en FAO tot Fedris

Het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ) en het Fonds voor arbeidsongevallen (FAO) fuseren tot Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s.

Meer informatie

 

Fusie RSZ en DIBISS

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) fusioneert met DIBISS en neemt een belangrijk deel van zijn opdrachten over. 223 personeelsleden maken de overstap naar de RSZ. De pensioenopdrachten van DIBISS gaan naar de Federale Pensioendienst (FPD).

Meer informatie

 

Gewesten

Ook op gewestelijk vlak zijn er veranderingen. Zo geldt in Vlaanderen een maximumsnelheid van 70 km/u voor gewestwegen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de woonbonus afgeschaft en vervangen door verminderde registratierechten.