Automobilisten en fietsers: laat ons samen de weg delen!

De Tour de France die langs komt in ons land, is het ideale moment om een aantal hoffelijkheidsregels tussen automobilisten en fietsers op te frissen. Dat vinden het BIVV, de federale minister van Mobiliteit François Bellot, GRACQ en de stad Verviers. Samen hebben ze de sensibiliseringsactie ’Laat ons samen de weg delen‘ op touw gezet. De actie werd opgestart door een fietser die zelf slachtoffer was van 2 ernstige verkeersongevallen en wordt ondersteund door de organisatie van de Tour.

In 2016 gebeurden iets minder dan 6000 letselongevallen waarbij een fietser en een automobilist betrokken waren in België. Dat zijn er 16 per dag. Uit een enquête van het BIVV bleek dat fietsers en automobilisten zich in het verkeer vaak aan elkaar ergeren. De meest storende handelingen voor elke categorie, kunt u terugvinden op de website van het BIVV.

Alle weggebruikers hebben rechten maar ook plichten. Wederzijds respect maakt deel uit van die verplichtingen. Door hoffelijk en respectvol met elkaar om te gaan, draagt men niet alleen bij tot een aangenamer verkeer, maar ook tot een betere verkeersveiligheid. Kortom, iedereen wint!

 

3 tips voor de automobilisten:

1. Wees extra voorzichtig bij het inhalen van een fietser. Hou een zijdelingse afstand van 1 meter en voeg niet te snel weer in.

2. U staat parallel aan de rijbaan geparkeerd? Kijk dan eerst in uw achteruitkijkspiegel voor u uitstapt.

3. Parkeer nooit op het fietspad. Dat is niet alleen irritant, maar ook gevaarlijk voor fietsers.

 

3 tips voor fietsers:

1. Als u gerespecteerd wil worden door de andere weggebruikers, volg dan zelf ook de verkeersregels en kijk vooral waar u mag rijden.

2. Hoewel het is toegestaan om binnen de bebouwde kom naast elkaar te rijden, rijdt u beter achter elkaar bij druk verkeer. Dit zullen de automobilisten erg appreciëren.

3. Zet uw licht aan wanneer het donker is, zelfs wanneer u een fluohesje draagt.

 

Voor meer informatie over de sensibiliseringsactie, neem een kijkje op de website van het BIVV.