België bindt de strijd aan met ransomware

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) en het federale Cyber Emergency Team (CERT) hebben een actieplan opgesteld en gaan internationaal samenwerken om het fenomeen ransomware aan te pakken.

Steeds meer internetgebruikers krijgen te maken met ransomware. Ze krijgen een virus binnen op hun computer dat bestanden versleutelt of de toegang tot het informaticasysteem blokkeert. De slachtoffers moeten losgeld betalen aan de cybercriminelen om terug toegang te krijgen. Zowel bedrijven als particulieren worden geviseerd.

De gids ‘Ransomware’ leert u hoe u zich beter kunt beschermen en wat te doen wanneer u slachtoffer bent.  Belangrijk is dat het betalen van losgeld wordt afgeraden.

Het Centrum voor Cybersecurity België en de federale politie stappen nu mee in het No More Ransom-platform. Het brengt cybersecuritybedrijven en publieke diensten samen om slachtoffers van ransomware te helpen. Slachtoffers kunnen op het platform hun versleutelde bestanden opladen om het virus te identificeren. Er wordt dan onderzocht of er een sleutel voor het virus bekend is.