BIVV wordt Vias institute

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) breidt zijn expertise en ervaring uit van verkeersveiligheid naar mobiliteit en maatschappelijke veiligheid. Bij deze verandering hoort een nieuwe naam. BIVV wordt vanaf nu Vias institute.

Ook in de domeinen mobiliteit en maatschappelijke veiligheid is het belangrijk om het menselijk gedrag te onderzoeken en proberen bij te sturen. Waarom kiezen mensen niet voor de trein maar nog altijd massaal voor de auto? Hoe kunnen we het vrachtvervoer efficiënter organi­seren? Camerabewaking op open­bare plaatsen rijmen met het recht op privacy? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen waarop Vias institute de komende jaren een antwoord zal zoeken.

Een voorbeeld van een nieuw project is de enquête over mobiliteit en verkeersveiligheid die bij 30 000 mensen gehouden werd. Die toonde onder andere aan dat het aandeel van de wagen in het woon-werkverkeer is gedaald van 71 % in 2010 naar 56 % in 2016. Daarentegen wonnen de trein (van 6 naar 10 %) en de fiets (van 7 naar 16 %) terrein.

Meer informatie op de website van Vias institute