“Red de emoji”: een spel om de gevaren van chemische huisproducten te leren vermijden

Sinds juni 2017 dragen alle chemische producten in de handel nieuwe gevaarsymbolen. Negen nieuwe pictogrammen in een witte ruit met een rode rand vervangen de zeven gevaarsymbolen met een oranje achtergrond.

Je vindt deze nieuwe symbolen en de betekenis ervan op de website https://www.gevaarsymbolen.be.

Jaarlijks gebeuren er in België meer dan 10 000 incidenten met chemische huishoudproducten zoals (vaat)was- en schoonmaakmiddelen, bleekwater, ontstoppers, verf en doe-het-zelfproducten. Bij meer dan de helft ervan zijn kinderen betrokken.

De etiketten op de verpakking goed lezen én de veiligheidsvoorschriften opvolgen is de beste preventie.

Daarom werd het spel “Red de Emoji” ontwikkeld, dat jongeren (10-14 jaar) wil laten kennismaken met deze nieuwe symbolen.

Het principe van het spel is eenvoudig en leuk:

  • een scenario per gevaarsymbool
  • een emoji in de hoofdrol
  • de emoji neemt het niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften en ondervindt zo aan den lijve de gevaren van een verkeerd gebruik van chemische producten
  • de spelers kunnen de emoji redden door zo snel mogelijk het juiste gevaarsymbool op het chemisch product te slepen

Om jongeren aan te zetten meermaals te spelen om zich helemaal vertrouwd te maken met deze symbolen, kunnen ze ook mooie prijzen winnen: een gloednieuwe iPhone, een koptelefoon of een Spotify-abonnement.

Het “Red de Emoji”-spel is een initiatief van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Wil je meer weten?

illustration