Uitbraak WCRY / Wannacry ransomware

Vrijdagavond 12 mei 2017 werden wereldwijd verschillende organisaties het slachtoffer van een ransomware met de naam WannaCry (WCry). Het virus richt zich zowel op organisaties als op particulieren. In Europa zijn onder meer het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Rusland zwaar getroffen. In België wordt de situatie nauwgezet opgevolgd.

Wat moet je doen om zelf geen slachtoffer te worden van dit virus?
- Open nooit de bijlage van een verdachte mail (bijvoorbeeld wanneer deze van een onbekende afzender komt of wanneer je bank je onverwachte vragen stelt).
- Patch uw systemen (voor dit virus: patch MS 17-010).
- Neem regelmatig back-ups en ga na of alle informatie hierin opgeslagen wordt. Test of deze back-up teruggeplaatst kan worden en zorg ervoor dat de back-up slechts tijdelijk verbonden is met het toestel zodat de ransomware de back-up niet kan infecteren.

Het Spaanse CERT heeft een tool ontwikkeld die de uitvoering van het virus op je computer verhindert

Indien je graag meer informatie wenst over ransomware in het algemeen kan je volgend document raadplegen: Ransomware, how to protect and respond. Surf ook eens naar de website www.nomoreransom.org om een overzicht te krijgen van ransomware die reeds ontcijferd zijn.

Wie zelf slachtoffer is van het virus wordt uitgenodigd dit te melden via cert@cert.be.