Programma van de nationale feestdag 2019

Naar aanleiding van de nationale feestdag op 21 juli vinden een heleboel activiteiten plaats voor het grote publiek in Brussel. De nationale feestdag moet een groots volksevenement worden en aan alle burgers de mogelijkheid bieden feest te vieren in het hart van de hoofdstad. De organisatoren zijn dit jaar het ministerie van Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken, de federale en lokale politie en de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel.

Het thema van 21 juli 2019 is de 75ste verjaardag van de Bevrijding.

Net als de federale campagne ‘België, eigenzinnig fenomenaal’, dragen de feestelijkheden van 21 juli bij tot het geven van een positief imago van België.

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die de federale overheid (mee) organiseert:

Zaterdag 20 juli 2019

Vanaf 19u30 – Bal national – Vossenplein

Ook dit jaar palmt het Bal national het Vossenplein in. De 16de editie van dit volksevenement in de Marollen start om 19u30. Het grootste volksbal van België begint met een dansinitiatie, gevolgd door een reeks gratis concerten. Op het programma staan dit jaar onder andere Belle Perez, le grand Jojo en Big Ben.

Meer info op www.balnational.be

20 uur – Concert preludium tot de nationale feestdag – BOZAR

Dit klassieke muziekconcert wordt georganiseerd door de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd, samen met het Belgian National Orchestra en Bozar, dankzij de steun van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Nationale Loterij. Plaats van het gebeuren is de prachtige Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel die akoestisch tot de vijf beste concertzalen ter wereld behoort. De Koning en de Koningin zullen het concert bijwonen.

Dit jaar is de gastmuzikant de Amerikaanse pianist Henry Kramer, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2016. Hij wordt begeleid door het Belgian National Orchestra en vertolkt het Concerto voor piano en orkest nr. 4 van Ludwig van Beethoven. Het Belgian National Orchestra speelt onder leiding van Hugh Wolff ook Egmont Ouverture van Ludwig van Beethoven en de Dansen van Galánta van Zoltán Kodály. Dit concert is uitverkocht.

Meer info op www.bozar.be

Zondag 21 juli 2019

10 uur – Te Deum – Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Het Te Deum van 21 juli wordt gevierd in aanwezigheid van de Koning en de Koningin en de hoge gezagsdragers in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal om 10 uur, onder het voorzitterschap van kardinaal Jozef De Kesel.

Vanaf 10 uur – Feest in de Warande – Warandepark/Regentschapsstraat en omgeving
Van 10 tot 23 uur is het feest geblazen tussen het Justitiepaleis en het Paleis der Natie (federaal parlement) en meer bepaald in de Regentschapsstraat, op de Zavel, op het Koningsplein en in het Warandepark van Brussel.

Op het programma staan een heleboel gratis, ludieke en folkloristische animaties. Musea en kerken zijn in die zone open voor het publiek. In het Warandepark en op de Zavel zal de hele dag muziek weerklinken.

De FOD Binnenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, de federale en lokale politie, de Europese instellingen en verschillende federale overheidsdiensten zijn van de partij. Een greep uit het aanbod:

  • Op het Poelaertplein biedt het Politiedorp dit jaar opnieuw een gevarieerd programma voor jong en oud aan.
  • In de Regentschapsstraat staat de Phenomenal Truck, de informatietruck van de federale overheid, gehuld in de kleuren van de campagne ‘België, eigenzinnig fenomenaal’ U kunt er de 99 redenen (her)ontdekken om van België te houden en meedoen aan 100% Belgische, ‘eigenzinnig fenomenale’ activiteiten zoals een photobooth, een ‘trompe-l’oeil’ en een quiz.
  • Op het Koningsplein is er de BEL-Europa-stand van de federale overheid en de vertegenwoordigingen in België van de Europese Commissie en het Europees Parlement, die op het Koningsplein tal van animaties aanbiedt.
  • Op de Zavel verwelkomt het Veiligheidsdorp Binnenlandse Zaken u, met op het programma demonstraties, spelletjes voor de kinderen en vele prijzen te winnen.

16 uur – Militair en burgerlijk defilé
Het traditionele militaire en burgerlijke defilé vindt plaats vanaf 16 uur op het Paleizenplein.

23 uur – Vuurwerk – Paleizenplein

Om deze feestdag af te sluiten, vindt een groots muzikaal vuurwerk plaats, dat afgevuurd wordt vanuit de tuinen van het Paleis der Academiën, dankzij de steun van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister. Het publiek kan het vuurwerk gratis bewonderen vanop het Paleizenplein.

Raadpleeg www.2107.be voor het volledige programma, het plan van de zone, mobiliteit, …