Consumentenrechten – Ken je rechten als consument

Binnen welke termijn kan je een online aangekocht artikel binnen de Europese Unie terugsturen? Aan welke voorwaarden moet daarbij worden voldaan? Hoe kunnen we mogelijke valkuilen op het internet vermijden? Met steeds meer virtuele transacties is het niet altijd gemakkelijk om onze weg te vinden, maar gelukkig biedt Your Europe de antwoorden.   
 
Ter gelegenheid van zijn digitale roadshow organiseert het Your Europe-portaal op donderdag 27 mei van 14.00 tot 15.30 uur een 100% online-evenement. Het zal ons helpen onze rechten beter te leren kennen aan de hand van verschillende thema's, zoals de regels voor e-commerce, tips bij online aankopen, shopping tijdens covid of uitdagingen voor een duurzame consumptie. 
 
Dit tweetalige evenement – in het Nederlands en in het Frans – wordt georganiseerd in samenwerking met de FOD Kanselarij van de Eerste Minister. Het zal online drie Belgische influencers verwelkomen, namelijk Claire Marnette (Milkywaysblueyes), César Casier en Daniela Prepeliuc, alsook een juriste van de FOD Economie die gespecialiseerd is in consumentenrechten bij online aankopen en in oneerlijke handelspraktijken, Jessica De Pauw.

Een geknipt moment om de nieuwe mogelijkheden van Your Europe voor te stellen.

Maar wat is Your Europe precies?  Het is een portaal dat op initiatief van de Europese Commissie werd opgericht en dat als eerste Europese onlinehulpmiddel fungeert: het geeft burgers en bedrijven rechtstreeks toegang tot alle nodige authentieke informatie om overal in Europa te wonen, te werken, te studeren, aankopen te doen of hun bedrijf te ontwikkelen. 
 
Om deel te nemen, surf je op donderdag 27 mei vanaf 14.00 uur naar: https://europa.eu/youreurope/sdg/#/nl/events/your-europe-has-the-answers-belgium.
Je kunt er ook het gedetailleerde programma van het evenement en de biografie van elke influencer ontdekken.