Beveilig je smartphone: “OK is niet altijd OK!”

Jong en oud, iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak. We gebruiken hem dagelijks voor steeds meer toepassingen. Criminelen en oplichters ruiken hier hun kans: ze ontwikkelen alsmaar meer virussen die specifiek bedoeld zijn om mobiele toestellen te treffen en ze gaan vol in de aanval.

Preventie is mogelijk en eenvoudig: download enkel apps uit officiële appstores.

Je kan je smartphone ook veilig houden door de volgende tips te volgen:

  • Wees altijd heel voorzichtig wanneer je een e-mail of een smsje ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een weinig beveiligde appstore een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.
  • Krijg je een waarschuwing dat je een onbetrouwbare app wil installeren? Stop dan onmiddellijk met het installeren van de app.
  • Als je een app installeert wordt er vaak toegang gevraagd tot andere gegevens, bv. je fotos, je contacten of je locatie. Geef enkel toestemming als dat nodig en nuttig is voor het gebruik van de app.
  • Krijg je de vraag om updates uit te voeren? Doe dat dan zo snel mogelijk.

Het Centrum voor Cybersecurity België en de Cybersecurity Coalition slaan de handen in elkaar en gaan samen met meer dan 500 partners de strijd aan tegen oplichters, met de slogan: “OK is niet altijd OK!”