Programma Nationale Feestdag 2023

Naar aanleiding van de Nationale Feestdag op 21 juli organiseren de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, het Ministerie van Defensie, de FOD Binnenlandse Zaken, de federale en lokale politie en de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel een aantal activiteiten voor het brede publiek in Brussel.  

Dit jaar valt de Nationale Feestdag samen met het tienjarig jubileum van koning Filip. 

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die (mede)georganiseerd worden door de federale overheid:

20 juli 2023

  • Vanaf 19.30 uur - Bal National - Vossenplein 

Het Bal National palmt het Vossenplein in. Dit populaire evenement in de Marollen begint om 19.30 uur met een dansinitiatie, gevolgd door een reeks gratis concerten. Dit jaar staan onder andere De Romeo's en Sttellla op het programma.

Meer informatie op de website Balnational.be

  • 20 uur – Concert in Flagey in preludium tot de Nationale Feestdag – volzet – live op televisie 

Dit klassieke muziekconcert wordt georganiseerd door de Koningin Elisabethwedstrijd in samenwerking met het Belgian National Orchestra en Flagey en met de steun van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de Nationale Loterij. Het vindt plaats in de legendarische Studio 4 van Flagey, met zijn unieke architectuur en akoestiek. De koning en de koningin zullen het concert eveneens bijwonen.

De solist is dit jaar de cellist Victor Julien-Laferrière, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2017. Hij wordt begeleid door het Belgian National Orchestra onder leiding van Antony Hermus.

Het concert wordt de avond zelf live uitgezonden op Klara en op vrijdag 21 juli om 14u op Eén en op VRT MAX.

21 juli 2023

  • 10 uur – Te Deum – Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Het Te Deum wordt op 21 juli om 10 uur gevierd in aanwezigheid van de koning en de koningin en de hoge gezagsdragers in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

  • Vanaf 10 uur - Feest in het park - Warandepark/Regentschapsstraat en omgeving 

Het feest vindt plaats van 10.30 tot 20.30 uur tussen het Justitiepaleis en het Paleis der Natie (federaal parlement), meer bepaald in de Regentschapsstraat, op de Zavel, op het Koningsplein, op het Poelaertplein, op de Coudenberg en in het Warandepark. Op het programma staan tal van gratis, ludieke en folkloristische evenementen. De musea en kerken in deze buurt zijn open voor het publiek. De hele dag door is er muziek in het Warandepark en op de Zavel.

De FOD Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Defensie, de federale en lokale politie, de Europese instellingen en verschillende federale overheidsdiensten zijn opnieuw van de partij. U vindt ze op de volgende locaties:
- Politiedorp - Poelaertplein
- Defensie - Koningsplein, Coudenberg en Regentschapsstraat
- Veiligheidsdorp FOD Binnenlandse Zaken - Zavel
- B-Fast, Rode Kruis, BPS, DBDMH, Douane etc. - Regentschapsstraat

  • 16.00 uur – Militair en burgerlijk défilé 

Het traditionele militair en burgerlijk défilé vindt vanaf 16.00 uur plaats op het Paleizenplein. 

Alle informatie over het défilé

  • 21.00 uur – Concert "Happy Belgium" in het Jubelpark

Voor de tweede maal op rij organiseert de FOD Kanselarij van de Eerste Minister een gratis concert in het Brusselse Jubelpark om de festiviteiten van 21 juli af te sluiten. 

Dit jaar valt de Nationale Feestdag samen met het tienjarig jubileum van koning Filip. Dat zijn twee goede redenen om samen feest te vieren rond het thema "Happy Belgium ", in aanwezigheid van de koninklijke familie.

Vanaf 21.00 uur wordt een hele reeks Belgische artiesten verwacht voor een concert vol verrassingen waarin niet alleen hulde wordt gebracht aan de koning, maar ook aan een aantal landgenoten die zich de afgelopen tien jaar verdienstelijk hebben gemaakt. 

  • 23 uur – Laser-, licht- en vuurwerkshow – Jubelpark

Met een laser-, licht- en vuurwerkshow, georganiseerd door de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel, wordt de avond op gepaste wijze afgesloten. 

Het concert en de laser-, licht- en vuurwerkshow worden bovendien uitgezonden op de nationale televisiezenders VRT 1, Play4, La Une en BRF en ook op TV5 Monde.

Alle informatie over het concert en het vuurwerk