Geef uw mening over Natura 2000 en de mariene strategie voor onze Noordzee

Van 1 oktober tot en met 29 november 2024 organiseert de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu twee openbare raadplegingen over het milieubeleid in onze Noordzee: één in het kader van de Mariene Strategie en één in het kader van Natura 2000.

•    Het ontwerp van de actualisering van de socio-economische analyse van de gebruikers van de zee, de beoordeling van de staat van het marien milieu, de definitie van goede milieutoestand en de milieudoelen voor de Belgische mariene wateren, in het kader van de Mariene Strategie
De Kaderrichtlijn Mariene Strategie verplicht elke Europese lidstaat om een mariene strategie op te stellen voor de bescherming, het behoud en het herstel van het mariene milieu. Het doel is om een goede milieutoestand te bereiken en een duurzaam gebruik van de mariene wateren te garanderen.
De rapporten waarover deze openbare raadpleging gaat, geven een overzicht van de huidige staat van het marien ecosysteem in de Belgische mariene wateren en beschrijven de herziening van de definitie van goede milieutoestand en gerelateerde milieudoelen.

•    De evaluatie van de instandhoudingsdoelstellingen en de beoordeling van de staat van het Belgische deel van de Noordzee
De Europese Habitat- en Vogelrichtlijn verplicht de lidstaten beschermde gebieden (Natura 2000-gebieden) in te stellen voor de bescherming van habitats en soorten. In het Belgische deel van de Noordzee werd tot nu toe 37% als Natura 2000-gebied aangewezen. De beschermde habitats in deze gebieden zijn de zandbanken, grindbedden en banken van schelpkokerwormen. Onder andere de bruinvis, de gewone en de grijze zeehond zijn de beschermde soorten.

Om tot een goed beheer van de Natura 2000-gebieden te komen, dienen er instandhoudingsdoelstellingen vastgelegd te worden en dient er gerapporteerd te worden over de staat van deze gebieden.

Samenhang tussen Natura 2000 en de Mariene Strategie

Natura 2000 en de Mariene Strategie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede milieutoestand en duurzaam gebruik van het marien milieu zijn essentieel om de Natura 2000-gebieden uit te bouwen. De bescherming van de habitats en soorten in deze Natura 2000-gebieden zijn op hun beurt belangrijk om de biodiversiteitsdoelen uit de Mariene Strategie te bereiken.

Deze openbare raadplegingen komen voort uit het Verdrag van Aarhus, dat u het recht geeft op inspraak bij beslissingen over het milieu.

Meer info:
Alle documenten en meer informatie over hoe u uw opmerkingen kan bezorgen, vindt u vanaf 1 oktober 2024 op www.consult-leefmilieu.be.

Meer informatie over de Kaderrichtlijn Mariene Strategie vindt u hier.
Meer informatie over de Habitat- en Vogelrichtlijn vindt u hier.